Home » Știință » Riscul de boli cardiovasculare ar putea fi identificat ușor cu apa de gură

Riscul de boli cardiovasculare ar putea fi identificat ușor cu apa de gură

Publicat: 21.08.2023

Cum ar fi dacă am putea din timp riscul de boli cardiovasculare dintr-o simplă probă de salivă? Oamenii de știință cred că au găsit o modalitate de a face acest lucru. Inflamația gingiilor duce la parodontită, care este legată de bolile cardiovasculare.

Echipa a folosit o simplă apă de gură pentru a vedea dacă nivelurile de globule albe din sânge, un indicator al inflamației gingiilor, din saliva adulților sănătoși ar putea fi legate de semne de avertizare pentru bolile cardiovasculare. Cercetătorii au descoperit că nivelurile ridicate se corelează cu o dilatare mediată de flux compromisă, un indicator precoce al sănătății arteriale precare.

„Chiar și la adulții tineri sănătoși, nivelurile scăzute de încărcare inflamatorie orală pot avea un impact asupra sănătății cardiovasculare, una dintre principalele cauze de deces în America de Nord”, a spus dr. Trevor King, de la Universitatea Mount Royal (Canada), autor corespondent al studiului publicat în Frontiers in Oral Health.

Riscul de boli cardiovasculare, detectat folosind apă de gură?

Parodontita este o infecție comună a gingiilor, care a fost anterior legată de riscul de boli cardiovasculare: oamenii de știință bănuiesc că factorii inflamatori pot pătrunde în fluxul sanguin prin gingii și pot deteriora sistemul vascular.

King și colegii săi și-au propus să studieze tinerii sănătoși în prezent, fără probleme parodontale diagnosticate, pentru a determina dacă nivelurile mai scăzute de inflamație orală pot fi relevante din punct de vedere clinic pentru sănătatea cardiovasculară.

„Începem să vedem mai multe relații între sănătatea orală și riscul de boli de inimă. Dacă vedem că sănătatea orală poate avea un impact asupra riscului de a dezvolta boli cardiovasculare chiar și la persoanele tinere sănătoase, această abordare holistică poate fi implementată mai devreme”, a spus Ker-Yung Hong, prim autor al studiului, care studiază acum stomatologia la Universitatea din Western Ontario (Canada).

Echipa a ales viteza undelor de puls, care poate măsura rigiditatea arterelor, și dilatarea mediată de flux, o măsurătoare a cât de bine se pot dilata arterele pentru a permite un flux sanguin mai mare, ca indicatori cheie ai riscului cardiovascular. Acestea măsoară în mod direct sănătatea arterială: arterele rigide și care funcționează prost cresc riscul pacienților de a avea boli cardiovasculare.

Ce au descoperit cercetătorii în cadrul studiului?

Oamenii de știință au recrutat 28 de nefumători cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, fără comorbidități sau medicamente care ar putea afecta riscul cardiovascular și fără antecedente raportate de boală parodontală. Li s-a cerut să nu mănânce nimic timp de șase ore, dar au avut voie să bea apă, înainte de a vizita laboratorul.

La laborator, participanții și-au clătit gura cu apă înainte de a-și clăti gura cu o soluție salină care a fost colectată pentru analiză. Participanții s-au întins apoi timp de 10 minute pentru o electrocardiogramă și au rămas întinși încă 10 minute, astfel încât oamenii de știință să le poată măsura tensiunea arterială, dilatarea mediată de flux și viteza undei de puls.

„Testul cu apa de gură ar putea fi folosit la controlul anual la medicii de familie sau la dentist. Este ușor de implementat ca instrument de măsurare a inflamației orale în orice clinică”, a spus dr. Michael Glogauer, de la Universitatea din Toronto (Canada), coautor al studiului.

Cercetătorii au descoperit că un nivel ridicat de globule albe din sânge în salivă are o asociere semnificativă cu dilatarea slabă mediată de flux, sugerând că oamenii cu aceste rezultate ar putea avea riscul de boli cardiovasculare crescut. Cu toate acestea, nu a existat nicio relație între globulele albe din sânge și viteza undei pulsului, ceea ce arată că impactul pe termen mai lung asupra sănătății arterelor nu a avut loc încă, notează Medical Xpress.

Riscul de boli cardiovasculare ar putea fi evaluat mult mai ușor în clinici

Oamenii de știință au emis ipoteza că inflamația din gură, care se scurge în sistemul vascular, are un impact asupra capacității arterelor de a produce oxid nitric care le permite să răspundă la modificările fluxului sanguin. Nivelurile mai mari de globule albe ar putea avea un impact mai mare asupra disfuncției vasculare; nivelurile găsite la participanți nu sunt de obicei considerate semnificative clinic.

„O igiena orală optimă este întotdeauna recomandată pe lângă vizitele regulate la dentist, mai ales în lumina acestor dovezi”, a spus King.

„Dar acest studiu a fost un studiu pilot. Sperăm să creștem populația de studiu și să explorăm aceste rezultate. Sperăm, de asemenea, să includem mai multe persoane cu gingivită și parodontită mai avansată pentru a înțelege mai profund impactul diferitelor niveluri de inflamație gingială asupra sistemului cardiovascular”, a concluzionat cercetătorul.

Vă recomandăm să citiți și:

A fost găsită gena care împiedică transferul gripei aviare la om

Când este cel mai bine să ne spălăm pe dinți? Iată cel mai bun moment din zi!

Cercetătorii au identificat genele care influențează direct ceea ce mâncăm

Top 5 alimente bogate în prebiotice, conform cercetătorilor

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase