Home » D:News » Cât vin a produs România și cât a exportat în comparație cu alte țări?

Cât vin a produs România și cât a exportat în comparație cu alte țări?

Cât vin a produs România și cât a exportat în comparație cu alte țări?
Foto: Shutterstock
Publicat: 14.12.2023

Comparativ cu alte țări cu suprafețe similare, România a produs, în 2022, o treime din cât a produs Chile și puțin mai mult de jumătate din cât a produs Portugalia. Portugalia a exportat de 18 ori mai mult, iar Chile de 50 de ori.

Potrivit studiului publicat de vinul.ro, România a avut, în 2022, un an slab în ceea ce privește producția de vin cu 3,8 milioane hectolitri.

Prognozele pentru 2023 se ridică la aproximativ 4,4 milioane hectolitri.

110.000 de hectare de plantații modernizate

O explicație stă în faptul că, din cele 188.000 de hectare, doar aproximativ 110.000 sunt plantații modernizate, eficiente economic.

„Principalele forțe care vor influența evoluția industriei autohtone de profil par să fie scăderea puterii de cumpărare și intensificarea discursului medical în direcția reducerii consumului de alcool de orice tip, precum și o creștere a concurenței din partea vecinilor de peste Prut (România este principala piață de export – și cu cea mai rapidă creștere – pentru vinurile din Republica Moldova, percepute adesea de către consumatori drept „vinuri românești”) și din partea altor categorii de băuturi alcoolice cu marketing internațional foarte dinamic”, se arată în studiu.

O „imagine de țară” pentru vinul românesc

Pe plan extern, piața vinului românesc va fi influențată de evoluția cererii interne, potrivit studiului, ca și de productivitatea industriei pe ansamblu, în contextul climatic global.

Producția Uniunii Europene în 2023 e estimată la cel mai mic nivel din ultimii 60 de ani, în timp ce aceea a României a crescut.

Nu în ultimul rând, va conta și dorința și capacitatea industriei de profil de a construi o „imagine de țară” pentru vinul românesc.

România are 188.000 hectare cu viță-de-vie, din care aproximativ 40% nemodernizate și a produs, în 2022, 3,8 milioane hectolitri și a exportat 0,18 milioane (locul 29 în lume).

Cât vin au produs alte țări cu suprafețe similare?

Populația țării e de 19 milioane locuitori, consumul total e de 3 milioane hectolitri (0,55 milioane de hectolitri sunt importuri).

Comparativ cu Chile (196.000 hectare, din care trei sferturi dedicate producției de vin) a avut în 2022 o producție record de 12,5 milioane hectolitri și a exportat 9 milioane (locul 4 în lume).

Populația e similară cu a României, 19 milioane locuitori și consumă 2,3 milioane hectolitri.

Comparativ cu Portugalia (190.000 hectare), a produs 6.8 milioane hectolitri și a exportat 3,2 milioane (locul 8 în lume). Populația e de 10 milioane locuitori, consumul intern e de 6 milioane hectolitri (țara e și al 10-lea importator al lumii).

Comparativ cu Republica Moldova (122.000 hectare), a produs 1,4 milioane hectolitri și a exportat puțin peste 1 milion (locul 17 în lume). Populația e de 2,6 milioane locuitori iar datele relevante despre consumul intern nu sunt disponibile.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase