Home » Știință » Cercetătorii au aflat în sfârșit de ce vinul roșu ne dă dureri de cap

Cercetătorii au aflat în sfârșit de ce vinul roșu ne dă dureri de cap

Publicat: 02.12.2023

Dacă te bucuri din când în când de vin, s-ar putea să fi aflat pe propria piele că uneori vinul roșu dă dureri de cap. Oamenii de știință au descoperit că această durere poate avea ca sursă un compus numit quercetină, ce perturbă capacitatea organismului de a metaboliza alcoolul.

Quercetina este un antioxidant găsit în fructe și legume, inclusiv în coaja strugurilor, iar unii oameni o iau sub formă de supliment pentru presupusele sale beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, cel puțin în laborator, oamenii de știință au descoperit că aceasta inhibă o enzimă numită aldehid dehidrogenază (ALDH), esențială pentru metabolizarea alcoolului în ficat.

Alcoolul în organism este mai întâi interceptat de alcool dehidrogenază (ADH), care îl descompune într-un compus toxic numit acetaldehidă. ALDH difuzează rapid această toxină, transformând-o în ceva ce poate fi descompus în apă și dioxid de carbon. Dar dacă ceea ce se întâmplă în eprubetele de laborator are loc și în corpul uman, quercetina poate duce la acumularea de acetaldehidă. Concentrațiile ridicate ale acestei toxine în organism pot provoca înroșirea feței, dureri de cap și greață, enumeră Live Science.

Descoperirile, publicate în jurnalul Scientific Reports, încă trebuie confirmate în cazul oamenilor.

De ce vinul roșu dă dureri de cap?

Cu toate acestea, deoarece vinul conține mult mai multă quercetină decât alte băuturi alcoolice, autorii afirmă că acest compus este motivul pentru care vinul roșu dă dureri de cap.

„Credem că suntem în cele din urmă pe drumul cel bun pentru a explica această enigmă veche de milenii”, a declarat coautorul principal al studiului dr. Morris Levin, profesor de neurologie la Unversitatea din California, San Francisco (SUA).

Oamenii de știință au propus anterior multe teorii pentru a explica durerea de cap care apare adesea la jumătate de oră după prima gură de vin, cum ar fi sulfiții, conservanții din vin, sau histamina, un compus inflamator. Dar alte studii au respins aceste idei. De exemplu, diferite niveluri de histamină din pinot noir nu au avut niciun efect asupra toleranței la vin a oamenilor într-un studiu, conform New York Times.

Acum, autorii noului studiu cred că au găsit răspunsul. „Atunci când quercetina ajunge în sânge, corpul o convertește într-o formă diferită numită quercetin glucuronid. În acea formă, blochează metabolizarea alcoolului”, a spus coautorul Andrew Waterhouse, chimist enologic la Universitatea din California, Davis (SUA).

Compusul care inhibă metabolizarea alcoolului

Cercetătorii au efectuat teste chimice specifice în laborator folosind mostre de quercetină și compuși înrudiți, precum și o enzimă purificată ALDH. După ce au descoperit că quercetinul glucuronid inhibă ALDH, autorii au estimat că un pahar standard de vin roșu (aproximativ 147 de mililitri) ar putea teoretic să rezulte în niveluri de quercetin glucuronid în sânge care ar putea inhiba ALDH cu până la 40%.

Aceste estimări aproximative se bazează pe studii anterioare care au examinat nivelurile de quercetină din sângele oamenilor după consumul de vin și au fost luate în considerare în predicțiile acestui studiu privind inhibarea ALDH.

Autorii intenționează să testeze ipoteza într-un studiu uman mic, în care vor compara reacțiile oamenilor la vinuri roșii cu cantități diferite de quercetină, pentru a vedea dacă oamenii sunt mai mult sau mai puțin predispuși la dureri de cap.

Faptul că vinul roșu dă dureri de cap ar putea deveni doar o amintire

Dacă se dovedesc adevărate și în cazul oamenilor, descoperirile ar putea aduce oportunități de a le oferi clienților mai multe opțiuni în privința cantității de quercetină care ajunge în paharul lor.

Quercetina este produsă când strugurii sunt expuși la soare, astfel încât soiurile crescute în diferite regiuni vor conține cantități diferite ale acestui compus. De asemenea, modul în care vinul interacționează cu coaja strugurilor în timpul fermentației, precum și procesul de maturare, pot influența nivelurile de quercetină. Pentru a face vin roșu, producătorii păstrează coaja strugurilor în timpul fermentației și o îndepărtează când fac vin alb; de aceea, vinul roșu conține mai multă quercetină decât cel alb.

„Ar fi potențial foarte util pentru cei care consumă vin roșu să poată alege vinuri mai puțin susceptibile să provoace dureri de cap. De asemenea, producătorii de vinuri pot utiliza descoperirile noastre pentru a reduce cantitatea de quercetină din vinurile lor”, a declarat Levin.

Vă recomandăm să citiți și:

Vrei să trăiești până la 116 ani? „Secretele” longevității, mai simple decât credem

De ce nu poți opri strănutul și nici nu ar trebui să o faci?

De ce auzea o femeie sunete bizare în ureche? Motivul a fost unul șocant!

Cât cântărește sistemul imunitar? Un studiu spune că ar fi cât un ananas

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase