Home » D:News » Ce buget au românii pentru Crăciunul din acest an?

Ce buget au românii pentru Crăciunul din acest an?

Ce buget au românii pentru Crăciunul din acest an?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21.12.2023

Bugetul pentru cadourile de Sărbători nu va depăşi în acest an 500 lei pentru majoritatea românilor (57%), în timp ce 28% ar vrea să aloce 500-1000 lei, arată un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom, citat de ZF.

Bugetul pentru cadourile de Sărbători nu va depăşi în acest an 500 lei pentru majoritatea românilor (57%), în timp ce 28% ar vrea să aloce 500-1000 lei, arată un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.

Procentul celor care vor să cheltuiască mai mult de 2.000 de lei este relativ mic, de doar 4,4%.

Care a fost cel mai mare impact asupra cheltuielilor de Crăciun?

La întrebarea care a fost cel mai mare impact asupra cheltuielilor de Crăciun, jumătate dintre respondenţi au menţionat creşterea preţurilor la alimente iar circa 43% au indicat creşterea preţurilor la utilităţi (gaze, întreţinere, electricitate).

În privinţa sursei banilor pentru această perioadă, 41% susţin că strâng bani din timp iar 40% cheltuie din salariul din luna curentă.

Un număr mai mic de respondenţi cheltuie de pe cardul de credit/overdraft (7%), din prime/bonusuri (7%) şi circa 5% se împrumută de la rude sau prieteni.

Cele mai multe dintre plăţi, peste 56%, vor fi făcute cash, 26% dintre respondenţi folosind un card de debit şi 11% cu cardul de credit. Procentaje mult mai reduse susţin că vor plăti cu ceasul sau cu telefonul.

Destinaţia preferată pentru cumpărăturile de sărbători

Mall-urile rămân destinaţia preferată pentru cumpărăturile de sărbători (45% dintre respondenţi), iar producătorii locali urcă pe locul doi (circa 22% dintre respondenţi), devansând cumpărăturile online (17,43%).

Indiferent dacă reuşesc sau nu să pună bani deoparte, peste 60% dintre cei chestionaţi îşi planifică din timp lista de cadouri şi încearcă să se încadreze în bugetul planificat în timp ce 34% dintre respondenţi cumpără sporadic în decembrie, în funcţie de oportunităţi.

În ceea ce priveşte bradul de Crăciun, 54% dintre cei chestionaţi aleg un brad artificial şi 21% îşi cumpără brad natural.

Câți dintre români nu fac brad de Crăciun?

În acelaşi timp, peste 17% dintre respondenţi susţin că nu fac brad de Crăciun şi un procentaj redus, sub 8%, vor cumpăra brad la ghiveci.

Sondajul a fost realizat online de comparatorul financiar FinZoom, la cererea CEC Bank, pe un eşantion de circa 1.200 de respondenţi din toată ţara, reprezentativ pentru utilizatorii de internet. 53% dintre respondenţi sunt salariaţi, 75% locuiesc la oraş şi peste 27% au studii superioare.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase