Home » Știință » „Cadou de Crăciun” de la Telescopul Webb! Cum a fotografiat planeta Uranus și inelele sale?

„Cadou de Crăciun” de la Telescopul Webb! Cum a fotografiat planeta Uranus și inelele sale?

„Cadou de Crăciun” de la Telescopul Webb! Cum a fotografiat planeta Uranus și inelele sale?
Foto: NASA/ESA/CSA/STScl
Publicat: 20.12.2023

Cadoul pe care JWST (Telescopul Spațial James Webb) ni-l oferă în această perioadă de sărbători constă într-o perspectivă sclipitoare cu planeta Uranus.

După o imagine spectaculoasă realizată mai devreme în acest an, telescopul spațial a efectuat numeroase observații ale îndepărtatei planete gigantice de gheață. Noi imagini, publicate pentru a marca sărbătorile de iarnă, dezvăluie multe detalii neobservate anterior.

JWST a surprins detalii ale inelelor interioare și exterioare slabe ale lui Uranus, inclusiv inelul evaziv Zeta, până acum dificil de observat. Acesta este inelul extrem de slab și difuz aflat cel mai aproape de planetă. În imaginea cu câmp larg se pot vedea cel puțin 14 luni, mai mult de jumătate dintre cei 27 de sateliți naturali cunoscuți ai planetei. În versiunea în detaliu, puteți observa că unele dintre lunile planetare se află în interiorul inelelor, scrie IFLScience.

Strălucitorul Uranus, prezentat în noi imagini de la Webb

Dacă lunile și inelele nu sunt suficient de spectaculoase, ce spuneți de câteva caracteristici atmosferice? În lumină vizibilă, Uranus pare destul de uniform. Observațiile de la Voyager 2 din anii 1980 îl prezintă drept o sferă netedă de culoare acvamarin. În infraroșu, lucrurile stau diferit. Se pot observa furtuni sub formă de puncte luminoase pe strălucitorul Uranus. De asemenea, puteți vedea întreaga cupolă polară.

Motivul pentru care putem vedea întregul pol este că Uranus orbitează pe o parte. Axul său are o înclinare impresionantă de 98 de grade în comparație cu orbita sa. Se crede că acest lucru a fost cauzat de o coliziune colosală acum miliarde de ani.

O planetă complexă

Uranus se apropie de solstițiu în 2028, atunci când axa sa va fi îndreptată direct spre Soare. Efectele sezoniere creează domul alb văzut în aceste imagini, iar observațiile JWST vor ajuta la a dezasocia aceste efecte de diferite fenomene meteorologice.

Uranus prezintă complexități neobservate pe alte planete, așa că munca efectuată de oamenii de știință planetari cu ajutorul lui JWST va fi fundamentală în construirea unei imagini mai precise a ceea ce se întâmplă în interiorul acestei lumi fascinante.

Vă recomandăm să citiți și:

NASA a publicat imagini cu cele două roșii pierdute la bordul Stației Spațiale Internaționale

Telescopul Extrem de Mare al ESO, tot mai aproape de finalizare

Test de cultură generală. Unde bate vântul cel mai tare în Sistemul Solar?

Primele indicii de fisiune nucleară în cosmos

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase