Home » D:News » Erupție spectaculoasă în Islanda! „Nicio viață de om nu este în pericol”

Erupție spectaculoasă în Islanda! „Nicio viață de om nu este în pericol”

Erupție spectaculoasă în Islanda! „Nicio viață de om nu este în pericol”
Sursa foto: ICELAND PUBLIC DEFENCE/Profimedia
Publicat: 15.01.2024

Un vulcan a erupt în sud-vestul Islandei, iar fluxurile de lavă topită au ajuns la periferia unui mic oraș pescăresc, dând foc unor case. Orașul a fost evacuat anterior și nicio persoană nu a fost în pericol, au declarat autoritățile, citate de Reuters.

Fântâni de rocă topită și fum au ieșit din fisurile din sol pe o zonă largă care se întinde până în orașul Grindavik, unde cel puțin o casă a luat foc, se arată în imagini video în direct publicate de cotidianul Morgunbladid.

„Nicio viață de om nu este în pericol, deși infrastructura ar putea fi amenințată”, a declarat președintele Islandei, Gudni Johannesson, pe X, adăugând că nu au existat întreruperi ale zborurilor.

Autoritățile au construit bariere de pământ și rocă

Erupția a început dimineața la nord de oraș, care cu doar câteva ore înainte fusese evacuat pentru a doua oară din noiembrie, de teamă că o erupție este iminentă, pe fondul unei avalanșe de activitate seismică, au precizat autoritățile.

Autoritățile au construit bariere de pământ și rocă în ultimele săptămâni pentru a încerca să împiedice lava să ajungă la Grindavik, la aproximativ 40 km sud-vest de capitala Reykjavik, dar ultima erupție a pătruns în apărarea orașului.

A doua erupție vulcanică în peninsula Reykjanes

Stațiunea balneară geotermală Blue Lagoon, aflată în apropiere, a fost închisă, a anunțat aceasta pe site-ul său.

A fost a doua erupție vulcanică în peninsula Reykjanes din sud-vestul Islandei în mai puțin de o lună și a cincea izbucnire din 2021 încoace.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase