Home » D:News » Afecțiunile precanceroase de col uterin, tot mai des întâlnite la femeile sub 40 de ani

Afecțiunile precanceroase de col uterin, tot mai des întâlnite la femeile sub 40 de ani

Afecțiunile precanceroase de col uterin, tot mai des întâlnite la femeile sub 40 de ani
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.01.2024

Identificarea și tratamentul precoce al afecțiunilor precanceroase ale colului uterin sunt cruciale în prevenirea cancerului de col uterin. Nu vor evolua rapid către neoplasm, dar rămase netratate vor duce la neoplasm. Medicii sunt alarmați că tot multe tinere sub 40 de ani au astfel de leziuni.

Afecțiunile precanceroase ale colului uterin sunt modificări anormale ale celulelor de la acest nivel care pot evolua către/în cancer invaziv al colului uterin, spun medicii ginecologi.

„Infecția persistentă cu HPV-HR, statutul socio-economic scăzut și fumatul sunt printre factorii de risc pentru leziunile precanceroase ale colului uterin. De asemenea, debutul precoce al vieții sexuale și imunosupresia cronică pot favoriza apariția acestora. Nu există un singur test care să identifice cu o precizie absolută prezența leziunilor precanceroase pe colul uterin, de aceea în practica medicală se folosesc mai multe teste. Printre cele mai semnificative se numără testul Pap, testarea pentru HPV și colposcopia. Diagnosticul precis se obține prin efectuarea unei biopsii cervicale care presupune prelevarea unui mic fragment de țesut de la nivelul colului uterin, în cazul pacientelor la care testele preliminare au indicat anomalii”, spune dr. Cristian Jumuga, medic ginecolog cu supraspecializare în oncologie genito-mamară.

Leziunile precanceroase sunt asimptomatice

Leziunile precanceroase sunt asimptomatice. În funcție de rezultatele obținute, medicul decide metoda de biopsie și în funcție de aceasta va stabili conduita terapeutică.

„Avem la dispoziție mai multe metode de biopsiere cervicală și, în funcție de ceea ce vedem la colposcop și la rezultatul examenului Babeș – Papanicolau, o alegem pe cea mai potrivită: Biopsia țintită sub colposcop: se prelevează un mic fragment de țesut din zona reprezentativă; Chiuretajul endocervical; ERAD; Conizația: îndepărtarea chirurgicală a unui fragment extins, de formă conică, care poate fi și metodă terapeutică”, explică medicul.

Tipul de tratament este decis de către medic după confirmarea, prin biopsie, a leziunilor cervicale precanceroase.

Detectarea precoce și gestionarea adecvată sunt esențiale

Dr. Cristian Jumuga spune: „Atunci când stabilim tipul de tratament vom ține cont de severitatea leziunilor, vârsta pacientei, dorința de a mai avea copii și eventualele afecțiuni ginecologice asociate. Tratamentul se împarte în observare (pentru leziuni minore) și tratament propriu-zis (pentru leziuni majore sau persistente), inclusiv excizie sau ablație. Monitorizarea periodică prin Pap test, HPV și colposcopie este recomandată pentru leziuni minore. Pentru că cele mai multe dintre aceste patologii se dezvoltă fără să prezinte simptome și nu manifestă clinic, este crucial ca toate femeile active sexual să se prezinte periodic la medicul ginecolog pentru efectuarea analizelor uzuale, cum ar fi examenul Babeș-Papanicolaou și testarea pentru HPV”.

Detectarea precoce și gestionarea adecvată a patologiilor precanceroase ale colului uterin sunt esențiale pentru prevenirea progresiei către neoplasm. Educația, screening-ul regulat și vaccinarea pot juca un rol semnificativ în protejarea sănătății femeilor, spun medicii.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase