Home » D:News » De unde ar putea veni următoarea criză?

De unde ar putea veni următoarea criză?

De unde ar putea veni următoarea criză?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02.02.2024

Următoarea criză ar putea veni din imobiliare. Gigantul bancar New York Community Bancorp se prăbuşeşte pe bursă, scăzând cu până la 46%, după ce a anunţat probleme record pe partea de creditare.

New York Community Bancorp, una dintre companiile care au reuşit să supravieţuiască în timp ce creditorii regionali s-au luptat şi s-au prăbuşit anul trecut, a înregistrat o scădere record, investitorii fiind îngrijoraţi că este sursa pentru următoarea criză în industrie: imobiliarele comerciale, scrie Ziarul Financiar.

Firma, care a achiziţionat anul trecut o parte din Signature Bank, a acumulat numerar în timp ce se confruntă cu riscuri de creditare – inclusiv o serie de împrumuturi cu probleme pentru un complex de cooperative şi spaţii de birouri – precum şi cu reglementări mai stricte din cauza dimensiunii sale.

„Pe termen scurt, străzii nu-i plac surprizele”

Provizioanele băncii pentru pierderi din creditare au crescut la 552 milioane de dolari, şocând analiştii şi acţionarii.

„Toate lucrurile pe care le-au făcut au sens şi sunt probabil bune pe termen lung – dar pe termen scurt, străzii nu-i plac surprizele”, a declarat într-un interviu Mark Fitzgibbon, analist la Piper Sandler Cos. „Au smuls plasturele. Cred că acum se vindecă şi nu cred că problemele se înrăutăţesc de aici încolo”.

Investitorii au încercat să evalueze potenţialele repercusiuni

Acţiunile au scăzut cu până la 46% şi erau în scădere cu 38% la închiderea şedinţei de tranzacţionare de la New York. Indicele KBW Regional Banking Index a scăzut cu 6%, cea mai proastă zi de când o fugă de depozite a dărâmat Silicon Valley Bank în martie anul trecut.

Investitorii au încercat să evalueze potenţialele repercusiuni pentru băncile americane care deţineau la sfârşitul anului trecut aproximativ 2.700 de miliarde de dolari în credite imobiliare comerciale, în condiţiile în care valorile proprietăţilor se prăbuşesc, iar debitorii disperaţi după noi finanţări se confruntă cu rate ale dobânzii crescute. Provizionul pentru credite a fost de peste 10 ori mai mare decât estimările analiştilor – şi mai mare decât provizioanele totale ale firmei pentru deceniul anterior.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase