Home » Natură » Oamenii de știință au identificat cauza principală pentru criza climatică

Oamenii de știință au identificat cauza principală pentru criza climatică

Oamenii de știință au identificat cauza principală pentru criza climatică
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.01.2024

Record de căldură, record de emisii, record de consum de combustibili fosili:  la o lună de la summitul Cop28, lumea este mai departe ca niciodată de atingerea obiectivelor climatice adoptate la nivel colectiv.

Potrivit unor cercetări recente, la baza tuturor acestor probleme se află, de fapt, „criza comportamentului” uman, un termen inventat de o echipă interdisciplinară de oameni de știință.

„Ne-am proiectat social pe noi înșine în același mod în care am geoinginerit planeta. Trebuie să devenim conștienți de modul în care suntem manipulați”, spune Joseph Merz, autorul principal al unei noi lucrări care subliniază că dezastrul climatic este cauzat de exploatarea exagerările comportamentului uman.

Criza comportamentului uman, la baza problemelor climatice

Merz și colegii săi consideră că majoritatea „soluțiilor” climatice propuse până în prezent se referă mai degrabă la simptome decât la cauza principală a crizei. Acest lucru, spun ei, duce la creșterea nivelului celor trei „pârghii” ale depășirii: consumul, deșeurile și populația. Aceștia mai susțin că, dacă nu se reduce cererea de resurse, multe alte inovații gândite și implementate nu sunt decât un plasture temporar.

„Putem să ne ocupăm de schimbările climatice și să agravăm depășirea. Amprenta materială a energiei regenerabile este periculos de puțin discutată. Aceste ferme energetice trebuie reconstruite la fiecare câteva decenii – ele nu vor rezolva problema mai mare decât dacă abordăm problema cererii”, mai punctează Joseph Merz, potrivit The Guardian.

De ce nu se omul nu și-a schimbat comportamentul?

Concret, „supraexploatarea” sau „depășirea” se referă la numărul de „Pământuri” pe care societatea umană le consumă pentru a se susține – sau crește – pe sine. În prezent, omenirea ar avea nevoie de 1,7 Pământuri pentru a menține consumul de resurse la un nivel pe care biocapacitatea planetei îl poate regenera. În timp ce discuțiile despre climă se axează adesea pe emisiile de carbon, o atenție deosebită acordată acestei depășiri evidențiază utilizarea materialelor, producția de deșeuri și dezvoltarea societății umane – toate acestea afectând biosfera Pământului.

„În esență, depășirea este o criză a comportamentului uman. De zeci de ani le spunem oamenilor să își schimbe comportamentul, fără să le spunem: Schimbați-vă comportamentul. Am spus fiți mai ecologici sau zburați mai puțin, dar, între timp, toate lucrurile care determină comportamentul au împins în direcția opusă. Toate aceste indicii subtile și nu atât de subtile au împins, literalmente, în direcția opusă – și noi ne întrebam de ce nu se schimbă nimic”, mai spune specialistul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Acordul climatic COP28, criticat de activiști: Țările dezvoltate au obținut ce și-au dorit

„Floarea Domnului” dispare din cauza schimbărilor climatice

Ce insule vor ajunge de nelocuit din cauza schimbărilor climatice?

Urșii polari nu își vor mai putea hrăni puii, pe măsură ce schimbările climatice topesc gheața marină

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase