Home » D:News » Islandezii construiesc bariere ca să se protejeze de vulcani

Islandezii construiesc bariere ca să se protejeze de vulcani

Islandezii construiesc bariere ca să se protejeze de vulcani
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 02.02.2024

Islandezii construiesc diguri de mărimea unor clădiri cu trei etaje pentru a proteja o centrală electrică, precum și case de revărsări de lavă, după ce vulcanii din apropierea capitalei Reykjavik, care au fost inactivi timp de aproape 800 de ani, au redevenit activi, notează Reuters.

Cele șase sisteme vulcanice, despre care experții estimează că vor fi active timp de până la trei secole, se întind sub peninsula Reykjanes, din sud-vestul Islandei, pe care locuiesc 30.000 de persoane, aproape 8% din populația țării.

„Aceste sisteme vulcanice formează o plasă subterană în peninsulă, care se întinde până la marginile capitalei, care a fost martoră la cinci erupții din 2021”, relevă sursa citată.

Autoritățile au început să construiască bariere

Pe fondul îngrijorărilor legate de erupții, autoritățile au început în noiembrie să construiască bariere în jurul centralei Svartsengi din peninsulă.

În total, aproximativ 560.000 de metri cubi de pietriș lavă solidificată – suficient pentru a umple 20.000 de camioane – vor fi folosite pentru a proteja uzina.

„Ei trebuie să devieze lava astfel încât să curgă pe lângă bariere”

„Ei trebuie să devieze lava astfel încât să curgă pe lângă bariere. Dacă încerci să o oprești, lava se va acumula și, în cele din urmă, va trece peste bariere”, a declarat Vidir Reynisson, șeful Protecției Civile și Managementului Situațiilor de Urgență din Islanda.

Construcția de bariere a început, de asemenea, în jurul orașului Grindavik, unul dintre porturile de pescuit principale ale Islandei.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase