Home » D:News » Patinatoarea rusă Kamila Valieva a dat vina pe bunicul ei pentru acuzațiile de dopaj

Patinatoarea rusă Kamila Valieva a dat vina pe bunicul ei pentru acuzațiile de dopaj

Patinatoarea rusă Kamila Valieva a dat vina pe bunicul ei pentru acuzațiile de dopaj
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 09.02.2024

Kamila Valieva, patinatoarea rusă suspendată pentru dopaj, a susținut că substanța interzisă a ajuns în organismul ei prin consumul unui desert de căpșuni pregătit de bunicul ei pe un tocător pe care îl folosea pentru a-și zdrobi medicamentele.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a publicat recent raportul complet al verdictului său, justificând interdicția impusă sportivei. Valieva a susținut că mâncarea a fost contaminată din greșeală de medicamentele pentru inimă ale bunicului ei, relatează Sky News.

Cuvântul „căpșună” apare de 43 de ori în documentul care detaliază motivele pentru care judecătorii i-au respins argumentul.

A fost depistată pozitiv la trimetazidină, o substanță interzisă

Valieva avea 15 ani atunci când s-a aflat în centrul unui scandal de dopaj.

Vestea că a fost depistată pozitiv la trimetazidină, o substanță interzisă, în timpul campionatelor naționale rusești din decembrie 2021, a apărut în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing. Ea se număra printre favoritele la medalia de aur olimpică individuală, după ce câștigase deja aurul pe echipe, după ce a concurat sub egida Comitetului Olimpic Rus.

Valieva a propus trei posibile explicații pentru testul pozitiv, toate legate de un desert cu căpșuni pe care susține că bunicul ei, Gennaidy Solovyov, i l-a oferit în noaptea dinaintea plecării la Sankt Petersburg.

Dar Agenția Mondială Anti-Doping (WADA), unul dintre cele trei organisme care au dat curs verdictului TAS, alături de Uniunea Internațională de Patinaj (ISU) și Agenția Rusă Anti-Doping (RUSADA), a respins explicația.

Kamila Valieva a primit patru ani de suspendare

WADA susținea că nu este credibil ca o sportivă de elită să ia cu ea un desert de căpșuni făcut în casă peste tot în Rusia și să îl mănânce în timpul unei perioade de concurs.

De asemenea, WADA a pus sub semnul întrebării lipsa dovezilor medicale referitoare la afecțiunea cardiacă a bunicului lui Valieva, afirmând că este „aproape imposibil” ca acesta să fi avut o astfel de afecțiune „fără să existe vreo dovadă”.

Kamila Valieva a primit patru ani de suspendare începând cu 25 decembrie 2021, potrivit Tribunalului de Arbitraj Sportiv.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase