Home » D:News » Cum au reacționat liderii lumii după moartea lui Alexei Navalnîi

Cum au reacționat liderii lumii după moartea lui Alexei Navalnîi

Cum au reacționat liderii lumii după moartea lui Alexei Navalnîi
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 17.02.2024

Reacții din toată lumea după moartea opozantului lui Putin, Alexei Navalnîi. „A plătit cu viața pentru rezistența sa la un sistem de opresiune”, a spus, printre alții, Stephane Sejourne, ministrul de Externe al Franței, potrivit Reuters.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe: „Este o tragedie teribilă. Și, având în vedere istoria lungă și sordidă a guvernului rus de a face rău oponenților săi, ridică întrebări reale și evidente cu privire la ceea ce s-a întâmplat aici”.

Annalena Baerbock, ministrul de Externe al Germaniei: „Ca nimeni altcineva, Alexei Navalnîi a fost un simbol pentru o Rusie liberă și democratică. Tocmai de aceea a trebuit să moară”.

„Alexei Navalnîi a luptat pentru o Rusie democratică”

Christian Lindner, ministrul de Finanțe al Germaniei: „Alexei Navalnîi a luptat pentru o Rusie democratică. Pentru asta, Putin l-a torturat până la moarte”.

Stephane Sejourne, ministrul de Externe al Franței: „Alexei Navalnîi a plătit cu viața pentru rezistența sa la un sistem de opresiune. Moartea sa într-o colonie penală ne amintește de realitatea regimului lui Vladimir Putin. Familiei sale, apropiaților săi și poporului rus, Franța le prezintă condoleanțe”.

Ulf Kristersson, premierul Suediei: „Vești îngrozitoare despre Alexei Navalnîi. Gândurile mele se îndreaptă către familia și prietenii săi. Autoritățile ruse și președintele Putin personal sunt responsabile pentru faptul că Alexei Navalnîi nu mai este în viață”.

„Moartea lui Navalnîi ilustrează brutalitatea fără precedent a regimului rus”

Charles Michel, președintele Consiliului UE: „Alexei Navalnîi a luptat pentru valorile libertății și ale democrației. Pentru idealurile sale, el a făcut sacrificiul suprem. UE consideră că regimul rus este singurul responsabil pentru această moarte tragică”.

Mark Rutte, premierul Olandei: „Moartea lui Navalnîi ilustrează brutalitatea fără precedent a regimului rus. Navalnîi a luptat pentru valorile democratice și împotriva corupției. El a trebuit să plătească pentru lupta sa cu moartea, în timp ce era deținut în cele mai dure și inumane condiții. Le doresc multă putere familiei sale, celor dragi și tuturor celor care au luptat alături de el pentru schimbare în Rusia”.

Alexander de Croo, premierul Belgiei: „Moartea sa tragică subliniază încă o dată de ce vom continua să sprijinim Ucraina. Rusia nu va învinge în Ucraina. Gândurile noastre sunt alături de familia și prietenii lui Navalnîi și de toți prizonierii politici ruși curajoși”.

„Acesta tocmai a fost ucis cu brutalitate de Kremlin”

Edgars Rinkevics, președintele Letoniei: „Indiferent ce părere aveți despre Alexei Navalnîi ca politician, acesta tocmai a fost ucis cu brutalitate de Kremlin. Acesta este un fapt și este ceva ce ar trebui să se știe despre adevărata natură a regimului actual al Rusiei. Condoleanțele mele familiei și prietenilor”.

Jan Lipavsky, ministrul de Externe al Cehiei: „Rămâne valabil faptul că, așa cum Rusia își tratează politica externă, își tratează și cetățenii. S-a transformat într-un stat violent care ucide oamenii care visează la un viitor mai bun, precum Nemțov sau acum Navalnîi, încarcerat și torturat până la moarte pentru că l-a înfruntat pe Putin. Odihnească-se în pace!”.

Disidentul rus Alexei Navalnîi a murit în închisoare, a anunțat Serviciului Federal de Penitenciare din Rusia.

Navalnîi a fost arestat în 2021. El ispășea o pedeapsă cumulată de peste 30 de ani pentru diferite infracțiuni despre care el a susținut că sunt înscenate cu scop politic.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase