Home » D:News » Alexei Navalnîi, critic fervent al lui Vladimir Putin, a murit în închisoare

Alexei Navalnîi, critic fervent al lui Vladimir Putin, a murit în închisoare

Alexei Navalnîi, critic fervent al lui Vladimir Putin, a murit în închisoare
Alexei Navalnîi în fața unei instanțe din Moscova, februarie 2021. Sursa foto: AFP/ Moscow City Court press service/Profimedia
Publicat: 16.02.2024

Alexei Navalnîi a murit în închisoare, conform unui anunț al autorităților ruse. Se presupune că Navalnîi, un critic dur al președintelui rus Vladimir Putin, a fost victima unui asasinat politic. 

Serviciul Federal Penitenciar al Rusiei a transmis într-un comunicat că Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare de dimineață, după care și-a pierdut cunoștința. Conform autorităților, o ambulanță a ajuns la fața locului și s-au încercat manevre de resuscitare, însă fără succes.

Navalnîi avea 47 de ani și a fost unul dintre cei mai vizibili critici ai lui Putin, încarcerat la 65 de kilometri depărtare de Cercul Polar Arctic, acolo unde ispășea o sentință de 19 ani sub „un regim special”, transmite The Guardian.

La începutul lunii decembrie 2023, Alexei Navalnîi a dispărut dintr-o închisoare din regiunea Vladimir, acolo unde primise o sentință de 30 de ani, fiind acuzat de extremism și fraudă.

Alexei Navalnîi a murit în închisoare

Acuzațiile, conform acestuia, erau răzbunare politică pentru faptul că a condus opoziția anti-Kremlin din anii 20120. Navalnîi nu s-a așteptat vreodată să fie eliberat în timpul vieții lui Putin.

Fost politician naționalist, Navalnîi a ajutat la coordonarea protestelor din 2011 și 2012 în Rusia, iar campania sa s-a bazat pe frauda electorală și corupția guvernamentală, investigarea apropiaților lui Putin și dezvăluirea de informații în videoclipuri care au atras milioane de vizualizări.

Momentul crucial din cariera sa politică a fost în 2013, atunci când a câștigat 27% dintre voturile pentru alegerea primarului Moscovei. Alexei Navalnîi a rămas un ghimpe în coasta Kremlinului de-a lungul anilor. Un alt moment important a fost atunci când a dezvăluit un palat construit pentru Putin la Marea Neagră, dar și vilele și iahturile folosite de fostul președinte Dmitri Medvedev.

Vladimir Putin candidează pentru al cincilea mandat de președinte al Rusiei

În 2020, Navalnîi a intrat în comă după ce ar fi fost otrăvit cu noviciok de serviciile FSB ale Rusiei și a fost dus în Germania pentru tratament. S-a recuperat și s-a întors în Rusia în ianuarie 2021, acolo unde a fost arestat pentru încălcarea eliberării condiționate și a primit prima sentință la închisoare.

Vladimir Putin și-a lansat recent campania prezidențială pentru cel de-al cincilea mandat de președinte al Rusiei. Putin este deja cel mai longeviv lider al Rusiei după Iosif Stalin și ar putea chiar să-l întreacă dacă va candida din nou în 2030, un fapt posibil având în vedere modificările aduse Constituției în 2020.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum îi sfătuiește Alexei Navalnîi pe ruși să voteze în ziua alegerilor prezidențiale

Ce melodie este obligat Alexei Navalnîi să asculte în fiecare dimineață?

Unde a fost dus Alexei Navalnîi? Călătoria până la noua închisoare a durat 20 de zile

Volodimir Zelenski și Alexei Navalnîi, candidați la Premiul Nobel pentru Pace

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase