Home » D:News » Bolile neurologice afectează mai mulți oameni decât s-a crezut până acum

Bolile neurologice afectează mai mulți oameni decât s-a crezut până acum

Bolile neurologice afectează mai mulți oameni decât s-a crezut până acum
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19.03.2024

Un nou studiu publicat în revista The Lancet Neurology a identificat o creștere semnificativă a numărului de persoane afectate de afecțiuni neurologice la nivel global.

Analiza, care face parte din Studiul Global Burden of Disease (GBD) 2021, a constatat că 3,4 miliarde de persoane sufereau de o afecțiune a sistemului nervos în 2021, o creștere de 18% din 1990.

Creșterea este atribuită mai multor factori, inclusiv îmbătrânirea populației, creșterea factorilor de risc metabolici și de stil de viață, precum și expunerea la factori de mediu. Factorii de risc modificabili, precum tensiunea arterială ridicată, glicemia crescută și expunerea la plumb, contribuie semnificativ la povara neurologică.

Primele 10 cauze ale pierderii de sănătate neurologică

Conform concluziilor studiului, accidentul vascular cerebral, encefalopatia neonatală, migrena, boala Alzheimer și alte demențe, neuropatia diabetică și meningita sunt primele 10 cauze ale pierderii de sănătate neurologică.

Neuropatia diabetică este afecțiunea neurologică cu cea mai rapidă creștere.

80% din decesele și pierderile de sănătate cauzate de afecțiuni neurologice au loc în țările sărace.

Nu există leac pentru multe afecțiuni neurologice

Prevenirea este esențială, deoarece multe afecțiuni neurologice nu au leac. Controlul factorilor de risc precum tensiunea arterială, glicemia și expunerea la plumb poate reduce semnificativ povara bolii. De asemenea, investițiile în cercetare sunt necesare pentru a dezvolta noi tratamente și intervenții preventive.

Autorii precizează că unele afecțiuni neurologice nu au fost incluse în studiu, iar estimările sunt limitate de cantitatea și calitatea datelor disponibile.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase