Home » D:News » Cercetătorii au reușit să elimine virusul HIV din celule infectate cu ajutorul CRISPR

Cercetătorii au reușit să elimine virusul HIV din celule infectate cu ajutorul CRISPR

Cercetătorii au reușit să elimine virusul HIV din celule infectate cu ajutorul CRISPR
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21.03.2024

O echipă de cercetători de la Universitatea din Amsterdam a reușit să elimine HIV din celulele infectate folosind tehnologia de editare genomică CRISPR. CRISPR acționează ca o „foarfecă moleculară” care taie ADN-ul virusului HIV, eliminând părțile „rele”.

Speranța este ca, în cele din urmă, organismul să scape în întregime de virus, deși este nevoie de mult mai multă muncă pentru a verifica dacă acest lucru ar fi sigur și eficient, notează BBC.

Medicamentele existente împotriva HIV pot opri virusul, dar nu îl pot elimina.

Trei voluntari nu au avut efecte secundare grave

Descoperirea este încă în faza incipientă și sunt necesare mai multe studii pentru a o transforma în tratament.

Excision BioTherapeutics spune că, după 48 de săptămâni, trei voluntari cu HIV nu au efecte secundare grave.

Dr. Jonathan Stoye de la Institutul Francis Crick din Londra avertizează că pot apărea efecte secundare nedorite din cauza tratamentului CRISPR.

HIV infectează și atacă sistemul imunitar

HIV infectează și atacă celulele sistemului imunitar. Chiar și în cazul unui tratament eficient, virusul poate intra într-o stare de repaus sau latentă.

Majoritatea persoanelor cu HIV au nevoie de terapie antiretrovirală pe toată durata vieții. Dacă încetează să ia aceste medicamente, virusul latent se poate trezi din nou și poate cauza din nou probleme.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase