Home » Știință » Editarea genetică CRISPR ar putea, pe termen lung, să cauzeze cancer

Editarea genetică CRISPR ar putea, pe termen lung, să cauzeze cancer

Editarea genetică CRISPR ar putea, pe termen lung, să cauzeze cancer
Foto: @Sangharsh Lohakare/Unsplash
Publicat: 29.07.2022

Persoanele interesate de medicină sau de biologia moleculară probabil au auzit de editarea genetică CRISPR. Pe scurt, aceasta este o metodă de editare a genomului care le permite oamenilor de știință să elimine orice material genetic și să modifice funcțiile genelor.

Au fost dezvoltate mai multe abordări ale editării genomului, CRISPR-Cas9 fiind metoda cea mai utilizată. I-au fost găsite multe domenii de aplicare și a fost promițătoare pentru tratamentul multor boli și infecții.

Dar chiar dacă editarea genetică CRISPR pare atât de eficace, un nou studiu ne arată și dezavantajele acestei tehnici.

Editarea genetică CRISPR are atât avantaje, cât și dezavantaje

Într-un studiu recent, publicat în revista Nature Biotechnology, cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv, Israel, avertizează că CRISPR ar putea să nu fie întotdeauna o metodă sigură, deoarece rearanjarea bucăților de ADN pune în pericol stabilitatea genomică și, pe termen lung, ar putea favoriza apariția cancerului.

Dezvoltată în urmă cu aproximativ un deceniu, CRISPR este o tehnologie revoluționară care a câștigat Premiul Nobel pentru Chimie în 2020. Primul test clinic al CRISPR a avut loc tot în 2020, la Universitatea din Pennsylvania, SUA, când cercetătorii au folosit tehnica pe celule T pentru a efectua primul studiu clinic CRISPR autorizat de FDA.

Noul studiu investighează influența CRISPR asupra celulelor T. Studiul identifică riscurile tehnologiei inovatoare, care a fost folosită pentru a trata afecțiuni precum cancerul, bolile hepatice și intestinale și sindroamele genetice.

Care este dezavantajul descoperit acum în tehnica CRISPR?

În cele din urmă, cercetătorii au detectat o pierdere de material genetic într-un procent semnificativ, până la 10% din celula tratată. O astfel de pierdere poate provoca destabilizarea genomului, deschizând calea către cancer, scrie Interesting Engineering.

„Intenția noastră în acest studiu a fost să informăm cu privire la riscurile potențiale pentru editarea genetică CRISPR. Am făcut asta chiar dacă suntem conștienți de avantajele substanțiale ale tehnologiei”, au spus dr. Adi Barzel și doctorandul Alessio Nahmad.

Prin urmare, cercetătorii avertizează că utilizarea terapiei CRISPR necesită o atenție suplimentară. Ei sugerează cercetări suplimentare în două posibile direcții: prevenirea dezvoltării celulelor deteriorate sau detectarea și eliminarea acestora înainte ca pacientul să primească materialul.

„De fapt, în alte studii, am dezvoltat tratamente bazate pe CRISPR, inclusiv o terapie promițătoare pentru SIDA. Am înființat chiar două companii, una folosind CRISPR și cealaltă evitând în mod deliberat această tehnologie. Cu alte cuvinte, dezvoltăm această tehnologie extrem de eficientă și, în același timp, avertizăm cu privire la potențialele sale pericole”, au spus cercetătorii.

Evidențierea atât a aspectelor pozitive, cât și a celor negative este esența științei

„Acest lucru poate părea o contradicție, dar, ca oameni de știință, suntem destul de mândri de abordarea noastră, deoarece credem că aceasta este însăși esența științei: nu alegem părți, ci examinăm toate aspectele unei probleme, atât pozitive, cât și negative, și căutăm răspunsuri”, au conchis cei doi.

După cum au menționat oamenii de știință, evidențierea posibilelor dezavantaje ale CRISPR nu ar trebui considerată o contradicție. Cum altfel poate fi îmbunătățită metoda de editare genetică dacă dezavantajele sale nu sunt cercetate?

Vă recomandăm să citiți și:

Depresie, anxietate și Alzheimer, observate la șoarecii hrăniți cu diete grase timp de 30 de săptămâni

De ce, cu tot progresul tehnologic, nu putem face sânge sintetic?

Cercetătorii explică modul în care alăptarea la sân le crește imunitatea bebelușilor

Problemele de somn pot duce la depresie la adolescenți, sugerează studiile

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase