Home » D:News » Descoperire de mare importanță anunțată de arheologii din Pompeii

Descoperire de mare importanță anunțată de arheologii din Pompeii

Descoperire de mare importanță anunțată de arheologii din Pompeii
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 26.03.2024

Arheologii din Pompeii au scos la iveală un șantier antic care dezvăluie noi detalii privind tehnicile de construcție folosite de romani pentru a realiza structuri emblematice precum Colosseumul și Panteonul, a anunțat Ministerul italian al Culturii.

Șantierul a fost probabil activ până când Vezuviul a erupt în anul 79 d.Hr., distrugând Pompeii, în sudul Italiei. Arheologii au găsit unelte, țigle, grămezi de var și pietre folosite pentru a construi ziduri.

Romanii aveau o tehnică specială de fabricare a cimentului, a declarat Ministerul Culturii de la Roma, citând descoperirile arheologilor care au lucrat cu cercetători de la Massachusetts Institute of Technology, notează Reuters.

Betonul a fost fabricat prin „amestecare la cald”

Se pare că betonul a fost fabricat prin „amestecare la cald”, metodă prin care varul nestins era inițial amestecat cu un fel de cenușă, iar apa era adăugată doar cu puțin timp înainte de ridicarea zidurilor.

Acest lucru însemna că, în timpul construcției, amestecul era încă fierbinte datorită unei reacții termice. Acest lucru a ajutat betonul să se usuce mai repede, reducând timpul de construcție a structurilor.

În mod normal, varul este stins în apă cu mult timp înainte de a fi utilizat în construcții.

Gabriel Zuchtriegel, directorul sitului din Pompeii, a declarat că ultima descoperire „ne ajută să înțelegem multe aspecte ale Imperiului Roman, nu în ultimul rând utilizarea betonului”. „Fără beton, nu am fi avut nici Colosseumul, nici Panteonul”, a spus el.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase