Home » Istorie » Arheologii italieni au dezgropat cel mai șocant exemplu de sclavie din Pompeii

Arheologii italieni au dezgropat cel mai șocant exemplu de sclavie din Pompeii

Brutăria din Pompeii. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 10.12.2023

O brutărie în care sclavii erau încarcerați și exploatați pentru a produce pâine a fost descoperită printre ruinele din Pompeii. Cercetătorii au transmis că descoperirea este cel mai șocant exemplu de sclavie din orașul roman antic.

Brutăria strâmtă cu geamuri mici și gratii făcea parte dintr-o reședință care a ieșit la iveală în timpul excavărilor în zona Regio IX din parcul arheologic Pompeii, din sudul Italiei.

Descoperirea oferă mai multe dovezi despre viața de zi cu zi a sclavilor din Pompeii. Deși erau adesea uitați de sursele istorice, sclavii reprezentau mare parte din populație, iar munca lor asiduă susținea economia orașului, precum și cultura civilizației romane.

Brutăria era izolată de restul lumii

Clădirea era în curs de renovare atunci când a fost inevitabil distrusă de erupția lui Vezuviu în anul 79 e.n. Totuși, rămășițele de la trei victime au fost găsite în una dintre încăperile brutăriei în ultimele luni, fapt ce sugerează că reședința era locuită.

Gravuri folosite pentru coordonarea mișcărilor sclavilor și a animalelor legate la ochi au fost găsite pe podeaua brutăriei. Clădirea era împărțită într-o parte rezidențială, decorate cu fresce frumoase, și brutăria, acolo unde sclavii erau forțați să macine cereale pentru a face pâine. Brutăria era izolată de restul lumii, singura ieșire ducând în holul principal al casei.

„Este cea mai șocantă față a sclaviei antice”

„Este, cu alte cuvinte, un spațiu în care trebuie să ne imaginăm prezența servitorilor a căror libertate de mișcare era restricționată de stăpân. Este cea mai șocantă față a sclaviei antice, una lipsită de relații de încredere și promisiuni de emancipare, în care oamenii erau reduși la violență brută, ipoteză confirmată pe deplin de gratiile de la geamurile puține”, a explicat Gabriel Zuchtriegel, director al parcului arheologic Pompeii, citat de The Guardian.

În 2021, o altă încăpere în care trăiau sclavi a fost descoperită la o vilă impunătoare din Civita Giuliana, o suburbie a orașului antic Pompeii. Rămășițele de la două victime, considerate a fi stâpânul și un sclav, au fost găsite în aceeași vilă cu un an înainte.

O expoziție dedicată sclavilor de la Pompeii va începe la parcul arheologic în data de 15 decembrie 2023.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Arheologii au descoperit un dormitor folosit de sclavi într-o vilă din Pompeii

Un vulcan mai puțin cunoscut ar putea crea „un nou Pompeii”

O frescă găsită recent în Pompeii nu arată o pizza, contrar entuziasmului inițial

Istoria explozivă a „bărbatului de la Pompeii care se masturba” chiar în timpul erupției vulcanului Vezuviu

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase