Home » D:News » Cât vor costa Jocurile Olimpice de la Paris din 2024?

Cât vor costa Jocurile Olimpice de la Paris din 2024?

Cât vor costa Jocurile Olimpice de la Paris din 2024?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28.03.2024

Până de curând, cifra vehiculată pentru costul public al Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 era de 3 miliarde de euro. Pierre Moscovici, președintele Curții de Conturi, a recunoscut că nota de plată va crește. Acesta a sugerat că acest cost ar putea crește la patru sau cinci miliarde de euro.

„Încă nu cunoaștem costul Jocurilor Olimpice”, a declarat Moscovici, într-o intervenție la postul de radio național France Inter, citat de insidethegames.

„Curtea de Conturi va face un audit după Jocurile Olimpice. Aceste jocuri ar trebui să coste între 3, 4, 5 miliarde, vom vedea, dar nu va avea un impact absolut masiv asupra datoriei”, a precizat el.

Nu se cunosc toate costurile pentru Paris 2024

Întrebat despre impactul Jocurilor Olimpice din 2024 asupra datoriei, Moscovici a răspuns că acesta va fi „moderat”.

Cifra de 3 miliarde de euro din bani publici pentru Jocurile Olimpice a fost menționată anterior de Pierre Moscovici. În 2023, documentele bugetare indică o investiție publică de 2,44 miliarde de euro. Cu toate acestea, factura publică totală nu poate fi calculată. Nu se cunosc toate costurile. De exemplu, s-au adăugat recent primele de 1.900 de euro plătite polițiștilor. Acest lucru ar putea crește factura publică cu 500 de milioane de euro.

În prezent, factura provizorie pentru Jocurile Olimpice – un amestec de bani publici și privați – este de aproximativ 9 miliarde de euro. Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice (COJO) are un buget de 4,4 miliarde de euro, din care 96% sunt bani privați, iar bugetul SOLIDEO, care este responsabil de construcția instalațiilor permanente, este tot de 4,4 miliarde de euro, din care 1,7 miliarde de euro sunt bani publici.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase