Home » D:News » Canada se confruntă cu o rată a șomajului record

Canada se confruntă cu o rată a șomajului record

Canada se confruntă cu o rată a șomajului record
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 09.07.2024

Rata șomajului din Canada a crescut la un maxim al ultimelor 29 de luni, de 6,4%, au arătat vineri datele, subliniind faptul că oamenii ar putea pierde locuri de muncă în timp ce piața muncii încearcă din răsputeri să absoarbă o populație tot mai numeroasă, scrie Reuters.

Raportul privind locurile de muncă, care a arătat, de asemenea, că șomajul în rândul tinerilor a atins un nivel record de aproape un deceniu, cu excepția anilor de pandemie, a determinat piețele monetare să crească pariurile privind o reducere a ratei de către Banca Canadei în această lună la aproximativ 56% de la 40% cu o zi mai devreme.

Economiștii au subliniat că creșterea ratei șomajului ar putea indica faptul că și Canada flirtează cu recesiunea.

Canada a pierdut 1.400 de locuri de muncă

„O deteriorare susținută este de obicei observată doar în timpul recesiunilor”, a scris Doug Porter, economist șef la BMO Capital Markets, într-o notă, subliniind creșterea de 1,4 puncte procentuale a ratei șomajului din ianuarie anul trecut. El a afirmat că, dacă cifra privind șomajul este luată în considerare independent, este probabil ca banca centrală să reducă ratele în iulie.

Canada a pierdut un număr net de 1.400 de locuri de muncă în luna iunie, a anunțat Statistics Canada, față de previziunile analiștilor, care estimau o creștere de 22.500 de locuri de muncă, indicând în continuare slăbiciunea condițiilor economice.

Royce Mendes, șef al strategiei macro la Desjardins Group, a declarat că creșterea bruscă a ratei șomajului îi va face pe mulți să se întrebe dacă Canada a intrat în recesiune.

Piața muncii s-a răcit în mod rezonabil

„Scăderea ratelor dobânzilor este singura modalitate de a atenua lovitura dată de viitoarele rescadențări ipotecare și de a menține vie orice speranță de aterizare lină”, a spus el, adăugând că BoC va reduce ratele cu 25 de puncte de bază în această lună și cu încă două reduceri ale ratelor în cele trei ședințe ulterioare.

Guvernatorul BoC Tiff Macklem a declarat că piața muncii s-a răcit în mod rezonabil în ultimele luni și că atingerea obiectivului băncii centrale de răcire a inflației nu trebuie să implice o creștere accentuată a șomajului. Guvernatorul a declarat că există chiar loc pentru creșterea economică și crearea de locuri de muncă fără a periclita obiectivul băncii de 2% inflație.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase