Home » D:News » Paradoxul prețurilor: Ciocolata este mai scumpă, chiar dacă boabele de cacao s-au ieftinit

Paradoxul prețurilor: Ciocolata este mai scumpă, chiar dacă boabele de cacao s-au ieftinit

Paradoxul prețurilor: Ciocolata este mai scumpă, chiar dacă boabele de cacao s-au ieftinit
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19.04.2025

Paștele din acest an aduce un paradox al prețurilor: iepurașii și ouăle de ciocolată sunt mai scumpe decât în 2024, deși prețul boabelor de cacao a scăzut cu aproape 40%, arată o analiză XTB România.

Motivul acestei situații? Companiile sunt prudente și mențin prețurile ridicate din cauza incertitudinilor legate de posibilele tarife impuse de Donald Trump, arată Radu Puiu, analist financiar XTB România.

Consumul de ciocolată crește în această perioadă, sub forma de iepurași și ouă de ciocolată. Însă, în ultimii ani boabele de cacao s-au numărat printre cele mai active mărfuri, din perspectiva creșterilor. Aproximativ două treimi din cantitatea globală de cacao provin din țările vest-africane Coasta de Fildeș și Ghana, o zonă restrânsă din punct de vedere geografic, ceea ce sporește vulnerabilitatea producției la factorii climatici.

Prețul boabelor de cacao, principalul ingredient al ciocolatei, a crescut

Impactul fenomenelor meteorologice extreme și cel al schimbărilor climatice din Africa de Vest au dus la o creștere a prețurilor în 2024, similară cu cea înregistrată în aceeași perioadă a anului 2023, când prețurile s-au cvadruplat din cauza secetelor, inundațiilor și bolilor arborilor de cacao.

Prețul boabelor de cacao, principalul ingredient al ciocolatei, a crescut puternic în ultimii trei ani. Creșterea se datorează, în principal, recoltelor reduse din Africa de Vest. Schimbările climatice au provocat căldură extremă în zonă, ceea ce a limitat producția de cacao.

În aceste condiții, prețul pentru o tonă metrică de boabe de cacao a urcat la aproape 12.900 de dolari în decembrie, marcând un avans de peste 200% în 2024 și o creștere majoră de la nivelul de 2.200 de dolari înregistrat în august 2022 (+480%), explică Radu Puiu.

„Costurile de producție ale ouălor de Paște cresc vertiginos”

„Dar care sunt perspectivele pentru piața ciocolatei, care se ridică la 109 miliarde de dolari, într-o lume care deja se confruntă cu o climă în continuă schimbare? Costurile de producție ale ouălor de Paște cresc vertiginos din cauza
majorării prețurilor boabelor de cacao, iar consumatorii vor fi afectați de două ori mai mult. Incertitudinea financiară globală creată în contextul amenințărilor taxelor lui Donald Trump, schimbările climatice și costurile forței de muncă au fost menționate drept cauze. De la maximul atins în decembrie 2024 și până în prezent, tariful boabelor de cacao s-a redus cu mai mult de 38% și, comparativ cu perioada de Paște a anului trecut, înregistrăm o cu 32%”,
arată analistul financiar XTB România.

Acesta adaugă că, deși ar părea firesc să regăsim reduceri și la raft, nu ne putem aștepta la prețuri mai mici ale iepurașilor și ouălor de ciocolată, comparativ cu cele de anul trecut, având în vedere că toate companiile se pregătesc pentru un mediu incert, cu numeroase obstacole.

Consumul anual de ciocolată din România

În același timp, pe lângă prețul ridicat, clienții se confruntă și cu așa-numitul fenomen de „shrinkflation”, adică vor cumpăra aceeași ciocolată la o cantitate mai mică, dar la același preț. Un alt răspuns a fost reducerea cantității de ciocolată din rețeta produsului.

„Consumul anual de ciocolată din România pe cap de locuitor se plasează în intervalul 4,9 – 5 kg de ciocolată. Această valoare este în creștere față de anii trecuți, dar pentru comparație, în Elveţia, consumul se situează undeva la 10 – 11 kg. Totuși, media globală se ridică la 0,9 kilograme”, arată analistul financiar Radu Puiu.

Piața ciocolatei din România se ridică în prezent la 600 de milioane de euro, iar producția locală la 50 – 60 de milioane, adică doar 10% din consum se produce local, restul fiind import. Deși se înregistrează o creștere față de anii trecuți, doar 60.000 de tone de ciocolată se procesează anual România. Având în vedere că 90% din cantitatea de ciocolată este importată, războiul tarifar reprezintă un factor de presiune ascendentă asupra prețurilor.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 billion, designed to become the largest entertainment, retail, and technology destination on the continent, one that will transform the country into a new global epicenter of entertainment
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 ...
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de verificări
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de ...
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal
De ce ni se pare că „simțim” durere atunci când vedem pe cineva rănit?
De ce ni se pare că „simțim” durere atunci când vedem pe cineva rănit?
Celulele umane îmbătrânite pot fi „reîncărcate”, au descoperit cercetătorii
Celulele umane îmbătrânite pot fi „reîncărcate”, au descoperit cercetătorii
COMUNICAT: În România se lansează conceptul proiectului DraculaLand – o investiție privată de peste 1 miliard de euro, concepută să devină cea mai mare destinație de entertainment, retail și tehnologie de pe continent care va transforma țara într-un nou epicentru global al divertismentului
COMUNICAT: În România se lansează conceptul proiectului DraculaLand – o investiție privată de peste 1 miliard de euro, ...
Test de cultură generală. Care este diferența dintre Coca-Cola și Pepsi?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre Coca-Cola și Pepsi?
Pentru prima dată în istorie, 8 nave spațiale sunt andocate la Stația Spațială Internațională
Pentru prima dată în istorie, 8 nave spațiale sunt andocate la Stația Spațială Internațională
Surpriză: Untura de porc, mai sănătoasă decât uleiul pentru prăjit
Surpriză: Untura de porc, mai sănătoasă decât uleiul pentru prăjit