Home » D:News » Paradoxul prețurilor: Ciocolata este mai scumpă, chiar dacă boabele de cacao s-au ieftinit

Paradoxul prețurilor: Ciocolata este mai scumpă, chiar dacă boabele de cacao s-au ieftinit

Paradoxul prețurilor: Ciocolata este mai scumpă, chiar dacă boabele de cacao s-au ieftinit
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19.04.2025

Paștele din acest an aduce un paradox al prețurilor: iepurașii și ouăle de ciocolată sunt mai scumpe decât în 2024, deși prețul boabelor de cacao a scăzut cu aproape 40%, arată o analiză XTB România.

Motivul acestei situații? Companiile sunt prudente și mențin prețurile ridicate din cauza incertitudinilor legate de posibilele tarife impuse de Donald Trump, arată Radu Puiu, analist financiar XTB România.

Consumul de ciocolată crește în această perioadă, sub forma de iepurași și ouă de ciocolată. Însă, în ultimii ani boabele de cacao s-au numărat printre cele mai active mărfuri, din perspectiva creșterilor. Aproximativ două treimi din cantitatea globală de cacao provin din țările vest-africane Coasta de Fildeș și Ghana, o zonă restrânsă din punct de vedere geografic, ceea ce sporește vulnerabilitatea producției la factorii climatici.

Prețul boabelor de cacao, principalul ingredient al ciocolatei, a crescut

Impactul fenomenelor meteorologice extreme și cel al schimbărilor climatice din Africa de Vest au dus la o creștere a prețurilor în 2024, similară cu cea înregistrată în aceeași perioadă a anului 2023, când prețurile s-au cvadruplat din cauza secetelor, inundațiilor și bolilor arborilor de cacao.

Prețul boabelor de cacao, principalul ingredient al ciocolatei, a crescut puternic în ultimii trei ani. Creșterea se datorează, în principal, recoltelor reduse din Africa de Vest. Schimbările climatice au provocat căldură extremă în zonă, ceea ce a limitat producția de cacao.

În aceste condiții, prețul pentru o tonă metrică de boabe de cacao a urcat la aproape 12.900 de dolari în decembrie, marcând un avans de peste 200% în 2024 și o creștere majoră de la nivelul de 2.200 de dolari înregistrat în august 2022 (+480%), explică Radu Puiu.

„Costurile de producție ale ouălor de Paște cresc vertiginos”

„Dar care sunt perspectivele pentru piața ciocolatei, care se ridică la 109 miliarde de dolari, într-o lume care deja se confruntă cu o climă în continuă schimbare? Costurile de producție ale ouălor de Paște cresc vertiginos din cauza
majorării prețurilor boabelor de cacao, iar consumatorii vor fi afectați de două ori mai mult. Incertitudinea financiară globală creată în contextul amenințărilor taxelor lui Donald Trump, schimbările climatice și costurile forței de muncă au fost menționate drept cauze. De la maximul atins în decembrie 2024 și până în prezent, tariful boabelor de cacao s-a redus cu mai mult de 38% și, comparativ cu perioada de Paște a anului trecut, înregistrăm o cu 32%”,
arată analistul financiar XTB România.

Acesta adaugă că, deși ar părea firesc să regăsim reduceri și la raft, nu ne putem aștepta la prețuri mai mici ale iepurașilor și ouălor de ciocolată, comparativ cu cele de anul trecut, având în vedere că toate companiile se pregătesc pentru un mediu incert, cu numeroase obstacole.

Consumul anual de ciocolată din România

În același timp, pe lângă prețul ridicat, clienții se confruntă și cu așa-numitul fenomen de „shrinkflation”, adică vor cumpăra aceeași ciocolată la o cantitate mai mică, dar la același preț. Un alt răspuns a fost reducerea cantității de ciocolată din rețeta produsului.

„Consumul anual de ciocolată din România pe cap de locuitor se plasează în intervalul 4,9 – 5 kg de ciocolată. Această valoare este în creștere față de anii trecuți, dar pentru comparație, în Elveţia, consumul se situează undeva la 10 – 11 kg. Totuși, media globală se ridică la 0,9 kilograme”, arată analistul financiar Radu Puiu.

Piața ciocolatei din România se ridică în prezent la 600 de milioane de euro, iar producția locală la 50 – 60 de milioane, adică doar 10% din consum se produce local, restul fiind import. Deși se înregistrează o creștere față de anii trecuți, doar 60.000 de tone de ciocolată se procesează anual România. Având în vedere că 90% din cantitatea de ciocolată este importată, războiul tarifar reprezintă un factor de presiune ascendentă asupra prețurilor.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Test de cultură generală. Ce este Inelul de Foc al Pacificului?
Test de cultură generală. Ce este Inelul de Foc al Pacificului?
Oamenii de știință au calculat peste cât timp se va sfârși Universul
Oamenii de știință au calculat peste cât timp se va sfârși Universul
Danemarca ar putea renunța la o interdicție veche de 40 de ani privind energia nucleară
Danemarca ar putea renunța la o interdicție veche de 40 de ani privind energia nucleară
SUA și Qatar au semnat un acord Boeing de 200 de miliarde de dolari
SUA și Qatar au semnat un acord Boeing de 200 de miliarde de dolari
Ziua în care „fecioara din Orleans” a intrat în rândul sfinţilor
Ziua în care „fecioara din Orleans” a intrat în rândul sfinţilor
O influenceriță a fost împușcată mortal în timp ce era live pe TikTok
O influenceriță a fost împușcată mortal în timp ce era live pe TikTok
Inteligența Artificială este capabilă să dezvolte spontan comunicare similară cu cea a oamenilor
Inteligența Artificială este capabilă să dezvolte spontan comunicare similară cu cea a oamenilor
Comisia Europeană a greșit atunci când a blocat accesul la mesajele Ursulei von der Leyen
Comisia Europeană a greșit atunci când a blocat accesul la mesajele Ursulei von der Leyen
Cum arată industria criptomonedelor după primele 100 de zile din al doilea mandat al lui Donald Trump?
Cum arată industria criptomonedelor după primele 100 de zile din al doilea mandat al lui Donald Trump?
Arheologii au aflat originea lamelor de obsidian folosite de azteci în timpul ritualurilor
Arheologii au aflat originea lamelor de obsidian folosite de azteci în timpul ritualurilor
O specie de insectă folosește o tactică surprinzătoare pentru a-și manipula prada
O specie de insectă folosește o tactică surprinzătoare pentru a-și manipula prada
„Conspirații cu gen. Emil Străinu” începe joi, 15 mai, de la 22:00, LIVE pe YouTube Cancan
„Conspirații cu gen. Emil Străinu” începe joi, 15 mai, de la 22:00, LIVE pe YouTube Cancan
Cum l-a protejat, fără să dorească, spionajul german pe ambasadorul francez la București în Primul Război Mondial
Cum l-a protejat, fără să dorească, spionajul german pe ambasadorul francez la București în Primul Război Mondial
Giacomo Campiotti, regizorul italian al remarcabilului film Doctor Jivago
Giacomo Campiotti, regizorul italian al remarcabilului film Doctor Jivago
Jakob Gimpel, co-fondatorul Orchestrei Simfonice Palestiniene
Jakob Gimpel, co-fondatorul Orchestrei Simfonice Palestiniene
Shoturile cu ghimbir, remediu-minune sau doar un trend scump?
Shoturile cu ghimbir, remediu-minune sau doar un trend scump?
Test de cultură generală. Care este cea mai periculoasă țară din lume?
Test de cultură generală. Care este cea mai periculoasă țară din lume?
Ce este și când a apărut teoria conspiraționistă Noua Ordine Mondială?
Ce este și când a apărut teoria conspiraționistă Noua Ordine Mondială?