Home » D:News » Sorbitolul din guma de mestecat poate provoca tulburari nutritionale

Sorbitolul din guma de mestecat poate provoca tulburari nutritionale

Publicat: 11.01.2008
Sorbitolul din guma de mestecat poate provoca tulburari nutritionale
Sorbitolul, un indulcitor artificial prezent mai ales in guma de mestecat, poate provoca diaree si pierdere in greutate, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii germani, publicat in British Medical Journal si preluat de AFP.

Specialistii de la departamentul de gastroenterologie de la Universitatea Charité din Berlin au avut ca pacienti doua persoane suferind de probleme intestinale si diaree grava.
Unul dintre acestia, o femeie in varsta de 21 de ani, suferind de diaree si dureri abdominale de opt luni, a slabit 11 kilograme si cantarea, la momentul internarii, 41 de kilograme. Celalalt pacient, un barbat in varsta de 46 de ani, a pierdut intr-un an 22 de kilograme, o cincime din greutatea pe care o avea.
Analizele medicale au dat rezultate normale, cu exceptia faptului ca nivelurile de potasiu si sodiu erau foarte ridicate. Dupa ce au pus pacientilor intrebari despre alimentatia lor, medicii au aflat ca femeia consuma zilnic intre 18 si 20 de grame de sorbitol (o guma de mestecat fara zahar contine 1,25 grame), in timp ce barbatul consuma zilnic aproximativ 20 de gume de mestecat fara zahar si pana la 200 de grame de dulciuri continand indulcitori artificiali, adica aproximativ 30 de grame de sorbitol.
Renuntarea la indulcitorii artificiali a dus la disparitia rapida a acestor simptome.
Sorbitolul (E420), explica medicii, apartine unei familii de indulcitori dintre care multi sunt utilizati ca laxative. In doze mari, acesta poate provoca tulburari nutritionale severe.

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase