Home » D:News » Parintii nu cunosc consecintele excesului de sare

Parintii nu cunosc consecintele excesului de sare

Parintii nu cunosc consecintele excesului de sare
Publicat: 28.01.2008
Majoritatea parintilor nu cunosc nivelurile de sare din alimente si nici consecintele excesului de sare, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat in Marea Britanie de autoritatile in domeniu, informeaza BBC.

Foarte putine persoane dintre cei 2.000 de participanti la sondajul realizat de Consensus Action on Salt and Health stiau ca dulciurile cele mai populare pot contine mai multa sare decat chips-urile de cartofi asociate de obicei cu excesul de sare.
Mai putin de 20% dintre respondenti stiau ca un consum excesiv de sare poate favoriza aparitia osteoporozei si a cancerului stomacal si agrava astmul. De asemenea, excesul de sare contribuie la cresterea tensiunii arteriale.
Specialistii din domeniul sanatatii au cerut autoritatilor sa puna la punct un sistem mai bun de etichetare a alimentelor, pentru a ajuta parintii sa controleze cantitatea de sare din alimentatia copiilor.
Cantitatile de sare zilnice recomandate sunt: adulti si copii cu varsta intre 11 si 14 ani – 6 grame, copii cu varsta intre 7 si 10 ani – 5 grame, copii cu varsta intre 4 si 6 ani – 3 grame, copii cu varsta intre 1 si 3 ani – 2 grame, copii cu varsta intre 7 si 12 luni – 1 gram, copii cu varsta pana in 6 luni – mai putin de 1 gram.
Specialistii au indicat ca o gama larga de alimente consumate de copii, precum unele tipuri de pizza, burgerii din carne de vita si carnatii, contin peste 1 gram de sare pe portie.
De asemenea, multe dulciuri contin foarte multa sare. De exemplu, unele marci de briose cu afine contin mai multa sare decat doua pungi obisnuite de chips-uri de cartofi, in timp ce unele cereale pentru micul dejun contin cam aceeasi cantitate de sare ca si o punga de cartofi prajiti.
Sondajul a mai scos la iveala faptul ca mai putin de 50% dintre respondenti stiau ca 1 gram de sodiu este echivalent cu 2,5 grame de sare. Comparatia este foarte importanta, pentru ca unele companii trec pe eticheta continutul de sodiu si nu cel de sare.
Profesorul Martin Wiseman, consilier medical si stiintific la World Cancer Research Fund (WCRF), este de parere ca oamenii nu ar trebui sa puna solnita pe masa. WCRF este de parere ca pana la 15% din cantitatea de sare zilnica este consumata in timpul cinei sau in timpul prepararii hranei.

Sursa: MEDIAFAX

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase