Home » D:News » Parintii nu cunosc consecintele excesului de sare

Parintii nu cunosc consecintele excesului de sare

Parintii nu cunosc consecintele excesului de sare
Publicat: 28.01.2008
Majoritatea parintilor nu cunosc nivelurile de sare din alimente si nici consecintele excesului de sare, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat in Marea Britanie de autoritatile in domeniu, informeaza BBC.

Foarte putine persoane dintre cei 2.000 de participanti la sondajul realizat de Consensus Action on Salt and Health stiau ca dulciurile cele mai populare pot contine mai multa sare decat chips-urile de cartofi asociate de obicei cu excesul de sare.
Mai putin de 20% dintre respondenti stiau ca un consum excesiv de sare poate favoriza aparitia osteoporozei si a cancerului stomacal si agrava astmul. De asemenea, excesul de sare contribuie la cresterea tensiunii arteriale.
Specialistii din domeniul sanatatii au cerut autoritatilor sa puna la punct un sistem mai bun de etichetare a alimentelor, pentru a ajuta parintii sa controleze cantitatea de sare din alimentatia copiilor.
Cantitatile de sare zilnice recomandate sunt: adulti si copii cu varsta intre 11 si 14 ani – 6 grame, copii cu varsta intre 7 si 10 ani – 5 grame, copii cu varsta intre 4 si 6 ani – 3 grame, copii cu varsta intre 1 si 3 ani – 2 grame, copii cu varsta intre 7 si 12 luni – 1 gram, copii cu varsta pana in 6 luni – mai putin de 1 gram.
Specialistii au indicat ca o gama larga de alimente consumate de copii, precum unele tipuri de pizza, burgerii din carne de vita si carnatii, contin peste 1 gram de sare pe portie.
De asemenea, multe dulciuri contin foarte multa sare. De exemplu, unele marci de briose cu afine contin mai multa sare decat doua pungi obisnuite de chips-uri de cartofi, in timp ce unele cereale pentru micul dejun contin cam aceeasi cantitate de sare ca si o punga de cartofi prajiti.
Sondajul a mai scos la iveala faptul ca mai putin de 50% dintre respondenti stiau ca 1 gram de sodiu este echivalent cu 2,5 grame de sare. Comparatia este foarte importanta, pentru ca unele companii trec pe eticheta continutul de sodiu si nu cel de sare.
Profesorul Martin Wiseman, consilier medical si stiintific la World Cancer Research Fund (WCRF), este de parere ca oamenii nu ar trebui sa puna solnita pe masa. WCRF este de parere ca pana la 15% din cantitatea de sare zilnica este consumata in timpul cinei sau in timpul prepararii hranei.

Sursa: MEDIAFAX

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Inteligența Artificială poate dezvălui bolile înscrise în ADN-ul nostru
Inteligența Artificială poate dezvălui bolile înscrise în ADN-ul nostru
De ce unele cuvinte ne atrag atenția mai mult decât altele? Experții spun că totul depinde de cum sună fiecare
De ce unele cuvinte ne atrag atenția mai mult decât altele? Experții spun că totul depinde de cum sună fiecare
Dezamăgirea modifică chimia creierului și comportamentul, arată un studiu efectuat pe șoareci
Dezamăgirea modifică chimia creierului și comportamentul, arată un studiu efectuat pe șoareci
Test de cultură generală. Ce au oamenii în comun cu rechinii?
Test de cultură generală. Ce au oamenii în comun cu rechinii?
Ceva s-a prăbușit pe Lună, iar astronomii au reușit să înregistreze momentul
Ceva s-a prăbușit pe Lună, iar astronomii au reușit să înregistreze momentul
De ce prețurile petrolului din România rămân neschimbate?
De ce prețurile petrolului din România rămân neschimbate?
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Care este orașul european „campion la mâncare”?
Care este orașul european „campion la mâncare”?
Marte nu mai este o prioritate pentru SUA. Unde vrea să ajungă Donald Trump mai întâi de toate?
Marte nu mai este o prioritate pentru SUA. Unde vrea să ajungă Donald Trump mai întâi de toate?
Unde este cel mai lung drum drept din Europa și cine l-a construit?
Unde este cel mai lung drum drept din Europa și cine l-a construit?
Românii și preferințele culinare: Care oraș din România este „capitala șaormei”?
Românii și preferințele culinare: Care oraș din România este „capitala șaormei”?
Cum și-a salvat Pământul apa de la distrugere totală în urmă cu 4,6 miliarde de ani
Cum și-a salvat Pământul apa de la distrugere totală în urmă cu 4,6 miliarde de ani
Evenimentele care au construit România: cum reținem istoria fără să o transformăm într-o listă de date
Evenimentele care au construit România: cum reținem istoria fără să o transformăm într-o listă de date
Sonda MAVEN se rotește neputincioasă după ce s-a pierdut contactul
Sonda MAVEN se rotește neputincioasă după ce s-a pierdut contactul
Controversele din spatele unei legende științifice. Louis Pasteur: ce ne spun caietele sale secrete despre etica științei
Controversele din spatele unei legende științifice. Louis Pasteur: ce ne spun caietele sale secrete despre etica științei
Electrocasnicele obișnuite emit particule nocive în cantități uriașe, arată un studiu
Electrocasnicele obișnuite emit particule nocive în cantități uriașe, arată un studiu
Cactusul care înflorește doar o dată pe an: o poveste despre frumusețe efemeră și misterul naturii
Cactusul care înflorește doar o dată pe an: o poveste despre frumusețe efemeră și misterul naturii
Una dintre cele mai faimoase fosile ar ascunde un membru cu totul nou al arborelui nostru genealogic
Una dintre cele mai faimoase fosile ar ascunde un membru cu totul nou al arborelui nostru genealogic