Home » D:News » 700 de artefacte se reintorc in Irak

700 de artefacte se reintorc in Irak

700 de artefacte se reintorc in Irak
Publicat: 29.04.2008
Guvernul sirian a inapoiat muzeelor din Irak circa 700 de artefacte considerate disparute in urma razboiului care a macinat aceasta tara in ultimii ani. Autoritatile siriene au anuntat ca obiectele au fost recuperate de la mai multi traficanti de antichitati, fara a oferi insa alte detalii.

Artefactele au ajuns sambata la Bagdad, in conditii de maxima siguranta, a anuntat Muna Hassan, seful comitetului care se ocupa cu recuperarea obiectelor istorice, sustrase din muzeele irakiene in timpul razboiului. Conform lui Bassam Jamous, directorul Departamentului Sirian pentru Antichitati, unele dintre obiecte dateaza din Epoca Bronzului si perioada preislamica, valoarea acestora fiind estimata la mai multe milioane de dolari.

„Irakul negociaza in prezent si cu alte state, printre care Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Germania si Italia, pentru a recupera o cantitate si mai mare de obiecte antice.Cu toate acestea, muzeele raman inchise datorita violentelor, securitatii reduse si a conditiilor precare in care se afla cladirile”, declara Muna Hassan.

Se estimeaza ca peste 7000 de artefacte au fost sustrase sau distruse in ultimii ani, fapt ce a dus la mai multe critici ale autoritatilor la adresa trupelor americane care au evitat sa protejeze muzeele irakiene.

Sursa:NationalGeographic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase