Home » D:News » Islanda da startul vanatorii de balene

Islanda da startul vanatorii de balene

Publicat: 20.05.2008
Islanda da startul vanatorii de balene
Dupa mai multe amanari succesive, provocate de reactiile organizatiilor ecologiste dar si de pretentiile exagerate ale pescarilor, guvernul islandez a hotarat sa dea startul noului sezon de vanatoare de balene, se anunta in editia online a BBC News.

Desi vanatorii cerusera, initial, o cota de 100 de balene anual, guvernul nu a aprobat decat o cota maxima de 40 de exemplare capturate, ceea ce, considera oficialii islandezi, este viabil din punct de vedere comercial. Cu toate acestea, decizia vine pe fondul protestelor organismelor internationale care sustin ca economia Islandei va avea de suferit, cu atat mai mult cu cat aceasta este deja puternic afectata de criza internationala a scumpirilor.

Decizia ar fi trebuit sa survina in urma cu mai multe saptamani, fiind amanata pana in prezent, in ciuda presiunilor exercitate de vanatorii de balene.

Acest sezon de vanatoare este al treilea dupa ce Islanda a reluat aceasta practica in 2006. Chiar daca numarul exemplarelor capturate de islandezi este considerabil mai mic decat cel prins de flota de pescuit norvegiana sau de cea japoneza, programul ramane unul controversat, mai ales in acceptiunea ecologistilor.

Carnea de balena reprezinta un aliment traditional in Islanda, numai anul trecut, toate cele 45 de exempare capturate fiind vandute intr-un timp record. Desi anul acesta cota a scazut la 40 de balene, vanatorii se asteapta ca aceasta sa creasca in anii urmatori, data fiind cererea uriasa pentru carnea uriaselor cetacee.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase