Home » D:News » A fost descoperita o stea de dimensiuni gigantice

A fost descoperita o stea de dimensiuni gigantice

A fost descoperita o stea de dimensiuni gigantice
Publicat: 29.05.2008
Dupa noile masuratori si estimari, se pare ca masa si dimensiunile unei stele dintr-o galaxie vecina cu a noastra, au adus surprize de proportii astronomilor de la NASA. Dupa toate estimarile specialistilor, acestia cred ca au descoperit cel mai mare corp ceresc.

Gigantica stea, denumita WHO G64 este o stea rosie de proportii nemaiintalnite, fiind de circa 2 000 de ori mai mare decat Soarele. Este localizata la 163 000 de ani lumina de Terra, undeva in Marele Nor Magelanic, una dintre galaxiile satelit ale Caii Lactee.
Noile observatii si masuratori au fost facute prin intermediul unui telescop de ultima generatie: ESO’s Very Large Telescope Interferometer.

Cu aceasta ocazie s-a mai descoperit ca praful si gazele din jurul stelei sunt asezate mai degraba sub forma unui inel, decat intr-o forma sferica de scut, cum se crezuse anterior. Asta inseamna ca  mega-steaua are doar jumatate din luminozitatea care i se atribuia. Astronomii estimeaza ca steaua si-a inceput existenta avand o masa echivalenta cu cea a 25 de mase solare.
“Cu toate acestea, credem ca aceasta stea trece printr-o faza extrem de instabila,  acompaniata de mari pierderi de masa. Centura de gaze si praf care o inconjoara contine  intre 3 si 9 mase solare, ceea ce inseamna ca mega-steaua si-a pierdut deja intre o zecime si o treime din masa initiala”, declara Markus Wittowski, co-autor in cadrul investigatiilor facute cu ajutorul telescopului ESO.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase