Home » D:News » De ce sistemul nostru solar este plat

De ce sistemul nostru solar este plat

Publicat: 02.06.2008
De ce sistemul nostru solar este plat
Dintre toate coordonatele de care astronomii se folosesc pentru a stabili o harta a cerului, probabil ca cea mai importanta este cea ecliptica, care descrie miscarea Soarelui pe cer.

Datorita miscarii Pamantului in jurul Soarelui, acesta din urma pare sa calatoreasca pe  cer intr-o miscare ecliptica. Prin urmare, miscarea ecliptica reprezinta extensia sau proiectia planului orbitei Pamantului pe cer.
De vreme ce si alte luni si planete orbiteaza, iar planul lor nu difera de cel al orbitei Pamantului, aceste corpuri, in momentul in care devin vizibile, stau intotdeauna aproape de linia ecliptica. Cu alte cuvinte, sistemul nostru solar poate fi definit cel mai bine ca fiind plat, cu planetele miscandu-se in aproximativ acelasi plan.

In  mod normal, luna si planetele nu sunt pozitionate pe aceeasi linie ecliptica, deoarece nu sunt localizate in acelasi plan orbital ca si Pamantul, dar se afla la o diferenta de cateva grade, formand ceea ce noi numim Zodiac. Linia ecliptica trece chiar prin mijlocul zodiacului.

Sursa: MSNBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase