Home » D:News » A fost prelevata prima mostra de sol martian

A fost prelevata prima mostra de sol martian

06.17.2008
A fost prelevata prima mostra de sol martian
Dupa zile intregi in care nu a reusit sa desprinda o mostra de sol de pe Marte datorita vascozitatii si densitatii acestuia, laboratorul mobil Phoenix Mars Lander a reusit sa dizloce si sa aduca la bord o mostra din solul Planetei Rosii, declara responsabilii NASA.

Prima mostra de sol martian a sosit in laboratorul vehicolului martian Phoenix Mars Lander dupa o saptamana de incercari nereusite ale acestui vehicol robotizat de a preleva aceasta mult-asteptata proba.

“Acest sol este foarte dens si formeaza o masa compacta, cel putin asa pare vazut de pe Terra cu ajutorul camerelor de ultima generatie, cu care laboratoarele NASA au echipat acest vehicol martian.”, declara  William Boynton, cercetator in cazul programului Mars Lander.
“Deocamdata suntem curiosi sa aflam daca acest sol este atat de coeziv si are tendinta de a fi foarte lipicios”, continua profesorul Boynton, referindu-se la mostra de sol prelevata dintr-o regiune martiana apropiata de cercul arctic al Planetei Rosii.
Speranta cercetatorilor legata de compozitia solului martian este aceea ca poate rezolva vechea dilema referitoare la prezenta apei pe Marte.

Savantii au  incercat, fara succes insa, sa amestece diferite esantioane de sol terestru in conditii de laborator, pentru a incerca obtinerea unui material a carui consistenta sa fie asemanatoare cu cea a mostrei de sol martian.
Scopul principal al misiunii Mars Lander este acela de a investiga posibilitatea prezentei apei pe Marte. Costurile misiunii depasesc suma de 420 milioane  $.

Sursa: Daily Mail