Home » D:News » Anunt soc – Polul Nord poate ramane fara gheata chiar din acest an

Anunt soc – Polul Nord poate ramane fara gheata chiar din acest an

Anunt soc – Polul Nord poate ramane fara gheata chiar din acest an
Publicat: 01.07.2008
Exista o posibilitate de 50% ca Polul Nord sa ramana fara gheata in aceasta vara, in ciuda previziunilor care amanasera acest deznodamant pentru anul 2013, anunta oamenii de stiinta de la National Snow and Ice Data Center, precum si cei de la Universitatea din Colorado.

Un astfel de eveniment ar reprezenta o premiera in istoria cunoscuta a Terrei, zona arctica fiind acoperita permanent de gheata. „Sansele ca o topire completa a zapezilor inca din acest an este mai mare decat oricand, si asta pentru ca stratul de gheata este extrem de subtire din cauza caldurilor din ultimii ani. O mare parte din zona inzapezita a Polului Nord nu are mai mult de un an, aceasta fiind si cauza unei topiri atat de rapide”, sustine Mark Serezze, cercetator la National Snow and Ice Data Center.

Daca pana recent, zapezile arctice se topeau partial pe durata verii, pentru ca sa inghete la loc in timpul iernii, in ultimii ani, datorita incalzirii globale, refacerea gheturilor a fost cu mult mai lenta decat era normal. Anul trecut, in luna august, pasajul arctic a fost deschisa navigatiei pentru prima data in istorie.

Sursa:Discovery
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase