Home » D:News » Caldura ne vine de la asiatici

Caldura ne vine de la asiatici

Caldura ne vine de la asiatici
Publicat: 08.09.2008
Poluarea provenita din multitudinea de centrale termice care impanzesc sud-estul Asiei are o importanta capitala in accelerarea procesului de incalzire a curentilor de aer care tranziteaza centrul Statelor Unite si sudul Europei, afirma o echipa de climatologi americani.

Spre deosebire de dioxidul de carbon  responsabil de efectul de sera, care are o durata de viata relative lunga in cadrul atmosferei terestre, particulele de gaze si poluanti proveniti de la termocentrale au un mod diferit de propagare. Cu toate acestea se pare ca efectul negativ al acestora din urma nu este deloc de neglijat. Particulele si gazele emise de termocentrale stau in atmosfera pe o periodada ce variaza intre o zi si o saptamana, dar efectul acestor in procesul de incalzire exagerata a vremii in Europa si America de Nord este unul de durata. “Am descoperit cu stupoare ca acesti poluanti cu viata scurta au o influenta mult mai mare decat se credea pana in prezent”, declara Hiram Levy, meteorolog din cadrul U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration.

Poluantii respectivi provin din particule negre de carbon rezultate din arderea padurilor si a campurilor din Asia, in timp ce particulele de sulfati sunt emise de termocentralele de carbuni din aceeasi zona. Aceasta poluare din Asia este responabila de verile anormal de fierbinti din ultimii ani, inregistrate in centrul Statelor Unite, zona Mediteranei si sud-estul Europei. Fenomenul este posibil datorita pozitionarii actuale a curentilor de aer globali care transporta cu usurinta aceste particule in Europa si America.

Sursa : Reuters

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase