Prima pagină D:News

Efectul de sera duce la scaderea locala a temperaturilor

Redactia Descopera.ro | 10.13.2008 | ● Vizualizări: 122
Efectul de sera duce la scaderea locala a temperaturilor     efect de sera, agricultura, sera, spania, scaderea temperaturii + zoom
Galerie foto (1)

Pentru agricultorii spanioli incalzirea globala accentuata de efectul de sera aduce o crestere neasteptata a productivitatii culturilor agricole. Secretul consta in numarul foarte mare de sere locale, ale caror acoperisuri reflecta o mare parte din caldura solara. Acest fenomen duce astfel la scaderea temperaturilor locale.

Inca din anul 1970, pasunile semi-aride din sud-estul Spaniei au fost inlocuite de culturile agricole si horticole din sere. Astazi, localitatea Almeira gazduieste cea mai mare aglomerare de sere agricole din intreaga lume, acestea intinzandu-se pe o suprafata de circa 26 000 hectare. Cercetatorul Paolo Campra si colegii sai din cadrul Universitati din Almeira au studiat variatiile ciclului temperaturilor locale cu ajutorul statiei meto din zona, dupa care au comparat temperaturile locale cu cele inregistrate in celelalte provincii spaniole. Cu ajutorul satelitilor au comparat si imaginile pasunilor semi-aride cu cele ale serelor agricole, observand astfel diferentele intre suprafata rediatiilor solare reflectate si indicele albedo - capacitatea de a reflecta lumina solara.

Astfel, in zonele cu sere agricole, temperatura locala a scazut cu 0,3 grade Celsius pe decada, inca din anul 1983. In restul Spaniei, temperatura aerului a crescut in schimb cu 0,5 grade Celsius. Imaginile obtinute cu ajutorul satelitilor au aratat de asemenea ca zonele cu sere agricole reflectau mult mai multe radiatii si caldura clara decat pasunile si campiile. Echipa de cercetatori spanioli este de parere ca secretul din spatele acestei situatii este datorat acoperisurilor albe ale serelor agricole, demonstrand ca amenajarea fermelor in zone semi-aride poate duce cu succes la reglarea climei locale.

Sursa : New Scientist