Home » D:News » Hubble capteaza prima imagine a unei planete extraterestre

Hubble capteaza prima imagine a unei planete extraterestre

Hubble capteaza prima imagine a unei planete extraterestre
Publicat: 14.11.2008
Prima imagine a unei planete care se afla in afara sistemului nostru solar a fost capturata cu ajutorul telescopului Hubble. Denumita Fomalhaut b, acesta are marimea lui Jupiter, un posibil sistem de inele si orbiteaza steaua Fomalhaut.

Astronomii au dedus existenta plantei inca din 2005, bazandu-se pe fortele gravitationale din zona, insa este pentru prima data cand au reusit sa capteze o fotografie. Vizibilitatea ei este ingreunata de o centura de praf care inconjoara steaua. Aceasta din urma are o varsta de aproximativ 200 milioane de ani si este de 16 ori mai stralucitoare decat Soarele. Astronomii au aproximat ca va exploda intr-un milard de ani, la o varsta destul de mica pentru o stea.

Cu toate performantele telescopului Hubble, planeta Fomalhaut b ar fi ramas ascunsa daca nu ar fi avut o orbita atat de larga in jurul stelei sale, Fomalhaut. “Sa poti vedea o planeta in premiera absoluta este o experienta profunda si coplesitoare”, a declarat Dr. Paul Kalas, din cadrul Universitatii California, unul dintre astronomii care a participat la descoperire.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase