Home » D:News » Internetul interplanetar revolutioneaza comunicatiile

Internetul interplanetar revolutioneaza comunicatiile

Internetul interplanetar revolutioneaza comunicatiile
Publicat: 20.11.2008
O noua retea de internet elaborata de NASA pentru a trimite informatii in spatiu a fost testata cu succes de catre inginerii din cadrul Jet Propulsion Laboratory. Acestia au utilizat un nou tip de software, denumit Disruption-Tolerant Networking (DTN) pentru a transmite cateva zeci de imagini din spatiu catre si dinspre un satelit NASA aflat la 32 000 de kilometri de Pamant.

Din cauza mediului agresiv in care functioneaza, prototipul interplanetar poate fi afectat de intarzieri, intreruperi sau deconectari care pot periclita misiuni importante. Furtunile solare sau planetare pot intrerupe comunicarea, in vreme ce distanta dintre cele doua puncte impune o perioada mai mare de timp pentru a transmite datele. Reteaua DTN nu functioneaza pe principiul celor de pe Pamant, insa daca o problema are loc in timpul transmisiei, informatiile nu sunt pierdute. Reteaua este alcatuita din 10 noduri comunicationale, astfel incat, daca se iveste o problema care afecteaza transmisia, mesajul va ramane cat timp este necesar in cel mai apropiat nod, urmand sa fie transmis in momentul in care problema este rezolvata sau eventual, retransmis la sursa.
“Internetul interplanetar este primul pas in realizarea unei comunicari spatiale eficiente”, declara managerul NASA, Adrian Hooke. Statia Spatiala Internationala va testa tehnologia DTN in cursul anului viitor.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase