Home » D:News » Barbatii sunt responsabili de marele exod al lui Homo Sapiens

Barbatii sunt responsabili de marele exod al lui Homo Sapiens

Barbatii sunt responsabili de marele exod al lui Homo Sapiens
Reprezentare Homo sapiens și Homo neanderthalensis
Publicat: 22.12.2008
Oamenii moderni au parasit Africa in urma cu aproximativ 60.000 de ani, intr-o calatorie de proportii epice finalizata cu ocuparea tuturor continentelor Terrei. Noi date indica, insa, faptul ca femeile au refuzat, in cea mai mare parte, sa se alature grupurilor de barbati care au inceput marea migratie a omului.

Urmarind natura cromozomului X din ADN-ul uman, cercetatorii Universitatii din Boston au ajuns la concluzia ca femeile nu au reprezentat parteneri egali pentru barbati in aceasta migratie, numarul barbatilor fiind cu mult mai mare.

„Nu putem spune sigur de ce femeile nu s-au alaturat grupurilor migratoare si nici nu putem explica modul in care exodul lui Homo Sapiens din Africa a afectat diversitatea genetica. Putem afirma, insa, cu siguranta ca noile date sunt in acord cu presupunerile antropologilor, acelea ca, in cadrul comunitatilor de vanatori-culegatori, femeile erau mai numeroase atunci cand era vorba de migratii pe distanta scurte, numarul barbatilor devenind mai mare in cazul unor deplasari pe distanta mari”, sustine Alon Keinan, unul dintre autorii studiului.

Sursa: Eurekalert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase