Home » D:News » Ti-a cazut un dinte? Nu-i nimic, iti creste altul!

Ti-a cazut un dinte? Nu-i nimic, iti creste altul!

Ti-a cazut un dinte? Nu-i nimic, iti creste altul!
Publicat: 24.02.2009
Cel putin asa speram sa se intample peste vreo cativa ani, cand descoperirea cerecatatorilor geneticieni de la Universitatea de Stat din Oregon, SUA – o gena care controleaza producerea smaltului dentar – va fi utilizata in aplicatii practice.

Pana acum, stiam cu totii ca, daca pierdem unul dintre dintii permanenti, nu ne mai ramane decat sa ne implantam unul artificial, pentru ca mai mult de doua randuri de dinti pe viata nu capata nimeni. Acum insa, lucrurile iau o noua intorsatura, de vreme ce un grup de oameni de stiinta americani a descoperit ca o gena, numita factorul de transcriere Ctip2, are, printre alte atributii, pe aceea de a controla formarea smaltului, stratul de material dur de la suprafata dintilor.

Se stia despre gena Ctip2 ca este implicata in functionarea sistemului imunitar si in dezvoltarea pielii si a nervilor, dar abia recent specialistii au aflat ca gena are in “fisa postului” si reglarea procesului prin care se formeaza smaltul dentar.  Gena controleaza formarea si maturarea ameloblastelor, celulele care secreta smaltul. Fenomenul a fost descoperit la soareci, dar cercetatorii spera sa extinda studiile si la genele umane si sa ajunga la aceleasi concluzii, caz in care industria implanturilor dentare si medicina stomatologica, in general, vor suferi schimbari majore.

Specialistii preconizeaza deja utilizarea unor tehnici de inginerie genetica in combinatie cu tehnologia in plina dezvoltare a celulelor stem, pentru a izbuti, intr-o buna zi, sa inlocuiasca dintii pierduti de o persoana prin dinti noi, perfect compatibili cu organismul acelei persoane. Oamenii de stiinta au reusit deja, cu ajutorul celulelor stem recoltate din pulpa dentara, sa "creasca" in laborator dinti care au fost transplantati soarecilor. Un procedeu asemanator ar putea fi utilizat si pentru inlocuirea dintilor pacientilor umani. Alternativ, procedeul ar putea fi folosit pentru repararea smaltului deteriorat al dintilor, scapandu-ne astfel de plombe.

Sursa: The Mail Online

 

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase