Home » D:News » Atelier de scenaristica

Atelier de scenaristica

Atelier de scenaristica
Publicat: 06.03.2009
cu Oana Rasuceanu, Ana Agopian si Iulia Rugina, din 23 aprilie, 18:30, la Fundatia Calea Victoriei.

Atelierul de scenaristica se adreseaza persoanelor de toate varstele, pasionate de cinema, cu sau fara o pregatire prealabila in acest domeniu. Cele opt saptamani de cursuri dezvolta in amanunt prima si cea mai importanta parte a unui film: scenariul. Participantii vor fi indrumati pas cu pas in scrierea unui scenariu de film – drumul de la idee pana la premiza, personaje, structura si redactare. Cursul se va desfasura sub forma unui atelier de creatie in care participantii vor avea libertatea de a-si expune ideile si vor fi indrumati cu sfaturi profesioniste si exemple clasice din cinematografia universala. La finalul celor opt saptamani de curs fiecare participant va putea sa scrie cu usurinta un prim scenariu de scurt metraj.

Atelierele vor fi tinute de doi scenaristi si un regizor, putand avea de asemenea invitati importanti din cinema-ul romanesc – actori, regizori, directori de imagine, editori. Fiecare atelier va fi compus din discutii teoretice, aplicatii practice, exercitii de scriere a unui scenariu si vizionari de filme. La finalul cursului, fiecare participant va avea in portofoliul sau de creatie un prim scenariu de scurt metraj, scris pe baza indrumarilor primite la curs. Participantii vor fi detinatori absoluti ai drepturilor de autor pentru propriul lor scenariu.

Structura cursului

SEDINTA 1
– Introducere – sa ne cunoastem.
– Ce e filmul? Cum se face? Ce implica? Care sunt etapele? (idee, scenariu, finantare, pre productie, productie, filmare, montaj, premiera, distributie).
– Scurt si lung metraj – care sunt diferentele, avantaje, dezavantaje, in toate etapele de mai sus. Noi vom analiza de acum incolo structura unui scurt-metraj.

SEDINTA 2
– Ce e un scenariu?
– Oricine poate scrie un scenariu. De la ce se pleaca cand scrii un scenariu? Cum vin idei? Cum se leaga? De ce sunt influentate/limitate?
– Discutie pe idei de scenariu. Exemple de idei / personaje – schitare de mai departe. Tema – schitare a unui personaj. Observat oameni. Exemplu: luat un om de pe strada la intamplare SAU cate o fotografie data de noi si facut fisa de personaj – cine e, unde locuieste, ce job are, ce ii place etc.?

SEDINTA 3
– Discutiile pe personajele de data trecuta.
– Fisa personajului – la ce ajuta.
– Premisa – ce se intampla daca X e pus in situatia Y. ce face, ce gandeste. Exercitii practice.
– Exemplu de film cu personaj foarte puternic si bine conturat de la inceput – Amelie, The Man Who Wasn’t There, Filantropica, etc. Prezentat secvente din filme si discutii pe seama lor. Tema: un personaj ales la intamplare pus intr-o situatie. Ce se intampla.

SEDINTA 4
– Structura scenariului – regulile basmului. Conflictul. Identificarea conflictului.
– Protagonist, antagonist, scop.
– Exemple de nuvele, schite, povestiri foarte cunoscute. Demonstrare ca o poveste buna are aceeasi structura.
– Exemple de filme in care structura scenariului e foarte clara. Atangonistul poate fi om (Seven – criminal), animal (Jurrasic Park, Falci), fenomen (Twister – tornada), extraterestru (Independence Day) – un scurt metraj prezentat si discutat pe structura asta. De citit Syd Field.

SEDINTA 5
– GENURI de filme
– Structura Syd Field – prezentare, incident declansator, plot point, dezvoltare, plot point 2, rasturnare, deznodamant.
– Schita pe tabla. Exemple in foarte mic pe structura, brainstorming.
– Exemplu de scurt metraj asa.
– Tema: vazut orice film si identificat structura.

SEDINTA 6
– Personajul pus in structura rezulta scenariu.
– Redactarea scenariului. Vizualitate. Concis. NU literatura.
– Eventual prezentarea programului Final Draft – pagini / minute / revisions, de ce trebuie rescris, feedbackul celorlalti. Nu se poate merge mai departe fara feedback.
– Alegerea unui subiect de scenariu – realitatea imediata – ce ne preocupa pe noi, ce cunoastem foarte bine, NU copy paste din viata noastra, dar nu altceva. Si a unui gen – ce e filmul tau (comedie, actiune, drama, horror, psihologic, parodie etc).
– Tema: despre ce vrei sa vorbesti in scenariul tau. Schita de structura si personaj.

SEDINTA 7
– Discutii pe scenariile scrise. De rescris pentru data viitoare.
– Pasii de la scenariu la film – cum se vinde, cum se face rost de bani, cum se gaseste regizor, care sunt actorii, muzica, stilul etc.
– Extra: echipa de filmare. Ce face fiecare?
– Extra: cum e pentru documentar? Docudrama? etc.

SEDINTA 8
– Discutii pe scenariu. Finalizare.
– Finale. Intrebari. Concluzii, mai departe.

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase