Home » D:News » Calatorii extreme: Drumuri in Groenlanda

Calatorii extreme: Drumuri in Groenlanda

Publicat: 12.03.2009
In perioada martie-aprilie 2008 fotograful Andrei Iordache a facut parte din Expeditia Stiintifica Romaneasca " Groenlanda 2008", efectuata in zonele arctice ale Groenlandei de Vest. Cu aceasta ocazie a realizat o baza fotografica documentar-artistica, pe care doreste sa o puna in valoare printr-un proiect desfasurat pe parcursul anului 2009. Acesta include realizarea expozitiei fotografice itinerante "Drumuri in Groenlanda", insotita de proiectie de diaporama digitala, lansarea albumui fotografic "Drumuri in Groenlanda", precum si o serie de activitati mediatice cu public larg (prin intermediul mass-media) avand ca subiect problematica zonelor arctice. In cele ce urmeaza, Andrei Iordache ne spune povestea acestei fascinante experiente.

De ce Groenlanda? De ce o insula, fie ea si cea mai mare din Lume? Daca am putea pur si simplu pasi peste ocean ca peste un parau pentru a ajunge din Europa in America, acest tinut ar fi o piatra de sprijin, una cu mai bine de 80% din suprafata in permanenta acoperita cu gheata. Printr-o combinatie unica de istorie, geografie, economie si realizari stiinfifice, Uniunea Europeana este legata in mod complex de regiunea arctica. Trei state membre – Danemarca (Groenlanda), Finlanda si Suedia – au teritorii care se afla in Arctica. Alte doua state arctice, Islanda si Norvegia, sunt membre ale Spatiului Economic European, iar Canada, Rusia si Statele Unite sunt parteneri strategici ai UE.

Cu toate ca raman unele dintre cele mai nepoluate zone ale Terrei, vastele spatii maritime si terestre din regiunea arctica constituie componente vitale si vulnerabile ale mediului. Topirea accelerata a calotei glaciare a Groenlandei ar duce la cresterea rapida si semnificativa a nivelului marii. Zona acoperita de gheata si permafrost este intr-o descrestere rapida, ceea ce declanseaza mecanisme care accelereaza incalzirea globala. In acelasi timp, noile tehnologii si topirea ghetii vor permite treptat accesul la resursele biologice si nebiologice ale Arcticii, precum si la noi rute de navigatie. In ansamblu, provocarile si oportunitatile pe care le prezinta Arctica vor avea repercusiuni importante asupra vietii cetatenilor europeni, pentru multe generatii de acum incolo. Romania, a carei dezvoltare nu mai poate fi privita in afara contextului european, va aduce o contributie din ce in ce mai semnificativa la activitatie de cercetare si conservare in Arctica. Inainte de toate, insa, opinia publica trebuie informata si familiarizata cu aspectele mediului si civilizatiilor din aceasta zona, cat si asupra influentei pe care o au acestea asupra vietii noastre.

In lumina acestor idei am demarat proiectul "Drumuri in Groenlanda", valorificand oportunitatea oferita de cea mai recenta dintre expeditiile romanesti in aceasta zona. Acesta include realizarea unei expozitii fotografice itinerante in 12 orase din tara, insotita de proiectie de diaporama digitala, lansarea unui DVD si a unui album fotografic cu acelasi subiect. Sa incepem povestea cu cateva date despre insula aflata in mare parte la Nord de Cercul Arctic, motiv pentru care ai putea crede ca viata isi gaseste cu greu loc aici. Totusi, abundenta de hrana din apele ce inconjoara insula a atras inca de acum 4500 de ani populatii din zona Stramtorii Bering, care au colonizat coasta de Vest si Nordul Groenlandei.

Izolata de restul Lumii, cunoscuta foarte putin pana in epoca marilor descoperiri geografice, societatea inuita si-a pastrat valorile, traditiile si practicile aproape intacte. Astazi, mare parte dintre ele mai prezinta insemnatate doar pentru turism sau ca repere ale mostenirii culturale, deoarece strabatand asezarile legate printr-o retea de curse aeriene si vase de transport, simtim un puternic aer scandinav. De la cele cateva modele "tip" de cladiri din lemn, incalzite cu combustibil lichid, pana la magazine, localuri, si chiar in organizarea administrativa gasim "amprenta" Danemarcei, tara suverana a acestor tinuturi. Totusi, beneficiind de o autonomie extinsa, Groenlanda, cu cei 56.000 de locuitori ai sai isi pastreaza limba si ia o mare parte din deciziile interne.

Citeste continuarea articolului pe Ziarul de Duminica.

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase