Prima pagină D:News

Ecstasy pentru depasirea traumelor

Redactia Descopera.ro | 03.16.2009 | ● Vizualizări: 418
Ecstasy pentru depasirea traumelor     ecstasy, mdma, sindrom post-traumatic + zoom
Galerie foto (1)

Cercetatorii norvegieni au experimentat efectele acestei substante la victimele unor evenimente traumatice, cu rezultate pozitive.

Ecstasy-ul are efecte benefice asupra celor care sufera de sindrom post-traumatic, ajutandu-i sa treaca mai usor peste amintirile dureroase. Este descoperirea cercetatorilor de la Universitatea de Stiinta si Tehnologie din Norvegia, de mai multa vreme implicati in studierea unor modalitati de a amplifica cu medicamente efectul unui anumit tip de tratament, denumit “terapia prin expunere”. In cadrul acesteia, pacientul este impins sa-si aminteasca sau sa retraiasca trauma pentru a invata sa reactioneze la situatiile de stres si sa depaseasca evenimentul, dar aceasta abordare terapeutica necesita mult timp si in 40% din cazuri nu da rezultate. In studiul lor, psihiatrii Pal Johansen si Teri Krebs le-au administrat pacientilor versiunea farmaceutica a ecstasy-ului (3,4-metilenedioximetamfetamina -Mdma), acestia devenind rapid mult mai siguri pe ei si dovedind o capacitate crescuta de a tolera amintirile dureroase. 
Pot exista trei explicatii pentru efectul terapeutic benefic al acestui drog, au explicat oamenii de stiinta: prima este ca molecula amplifica descarcarea de oxitocina in creier, un hormon responsabil cu increderea de sine si empatia, a doua ar fi ca drogul  actioneaza la nivelul a doua regiuni cerebrale diferite, inhiband reactia in fata fricii si crescand controlul emotiilor; iar cea de-a treia ca ecstasy-ul sporeste descarcarea de noradrenalina si cortizol, alti doi hormoni-cheie in ceea ce priveste manifestarea emotiilor.

Sursa: Galileo

CITESTE SI:

 ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI