Home » D:News » Clima rece determina o rata de natalitate sporita a baietilor

Clima rece determina o rata de natalitate sporita a baietilor

Clima rece determina o rata de natalitate sporita a baietilor
Publicat: 01.04.2009
Femeile care traiesc in zonele climatice reci sunt mai susceptibile sa nasca baieti decat cele de la tropice, sustine un nou studiu al cercetatorilor Universitatii Georgia din SUA.

Cercetatorii pretind ca au descoperit o legatura intre climatul si latitudinea unei tari si procentul de baieti nascuti acolo. La nivel global, in medie, pentru fiecare 100 de fete nou-nascute, exista 105 baieti. Insa, din cauza fragilitatii crescute din primii ani de viata a baietilor comparativ cu fetele, acestia sunt mai predispusi sa sucombe in copilarie din cauza bolilor, a accidentelor si malnutritiei, pana la maturitate, fetele si baietii avand aproximativ aceeasi pondere.

Doctorul Kristen Navara, de la Universitatea Georgia din SUA, a analizat statisticile natalitatii din 202 tari intre anii 1997 si 2006. Ea a analizat ratia de bebelusi baieti si fete in relatie cu latitudinea capitalei fiecarei tari, cu temperatura si variatia lungimii zilelor. In tarile tropicale 48,9 la suta din nou-nascuti erau fete, iar in zonele mai reci, acest procent scadea la 48,7 la suta. Aparent infim, dar suficient incat sa traseze o regula.
Dr Navara sustine ca acest tipar a ramas respectat in ciuda enormei variatii continentale a stilurilor de viata si starii socioeconomice, sugerand ca varietatea latitudinala poate actiona ca un criteriu pe care variatia ratei sexuale umane se bazeaza.

O teorie sustine ca, deoarece baietii sunt mai vulnerabili, ei pot prezenta un risc crescut de deces sub actiunea frigului din tarile nordice, iar preponderenta lor este o masura de adaptare menita sa compenseze aceasta situatie.

Sursa: Daily Mail

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase