Home » D:News » Descoperirea focului, cheia migratiei primilor oameni din Africa

Descoperirea focului, cheia migratiei primilor oameni din Africa

Descoperirea focului, cheia migratiei primilor oameni din Africa
Publicat: 10.04.2009
Multe s-au spus despre felul in care primii oameni de pe Pamant si-au dus existenta, dispunand numai de strictul necesar traiului. Suntem captivati de povestea evolutiei noastre graduale, prin confectionarea uneltelor din piatra si transformarea pesterilor in camine, dar nicio istorie nu ne pare mai fascinanta decat cea a descoperirii focului.

Pentru multa vreme o “unealta” asupra careia Natura avea exclusivitate si pe care o folosea in modelarea peisajului terestru, atunci cand oamenii au inteles focul, acesta a devenit o arma redutabila in mana lor. Pentru ca focul ne-a incalzit noptile, ne-a fragezit mancarea si ne-a luminat drumul in intuneric, dar ne-a si alungat pradatorii din calea spre raspandire.

Potrivit cercetarilor conduse de arheologii Universitatii Evreiesti a Institutului de Arheologie din Ierusalim, focul ar fi putut insemna un factor esential al exodului oamenilor din Africa in Eurasia. Noua teorie se bazeaza pe descoperirile facute in cadrul sitului arheologic Geshter Benot Ya’aqov, situat de-a lungul riftului Marii Moarte, in Valea Hula din nordul Israelului. Excavarile facute aici sub coordonarea profesoarei Naama Goren-Inbar de la Insistutul de Arheologie au impins cu 500.000 de ani in urma momentul acceptat initial referitoar la abilitatea omului de a controla focul.

Sit-ul ar fi fost ocupat de membri ai culturii Acheulean, primii mestesugari ai uneltelor din piatra, iar arta producerii focului ar fi fost pastrata si transmisa de acestia din generatie in generatie. Arheologii au descoperit concentratii de cremene arsa in zone distincte, interpretandu-le ca pe resturi ale unor stravechi semineuri sau vetre.

In ce priveste lunga calatorie in care s-au aventurat primii oamenii, cercetatorii cred ca puternica abilitate de stapanire a focului le-a dat acestora incredere si curaj, capacitandu-i sa-si paraseasca amplasamentele originare si sa populeze noi si straine teritorii.

 

Sursa: Daily Galaxy

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase