Home » D:News » A fost descoperit scheletul fosil al unui stramos al focilor

A fost descoperit scheletul fosil al unui stramos al focilor

Publicat: 23.04.2009
A fost descoperit scheletul fosil al unui stramos al focilor
Palentologi din SUA si Canada au descoperit in Arctica scheletul fosil al unui mamifer carnivor despre care se crede ca ar reprezente “veriga lipsa” din evolutia pinipedelor.

Pinipedele – grupul mamiferelor acvatice care cuprinde focile si morsele – sunt animale adaptate secundar la viata acvatica: ele au evoluat din mamifere terestre care, treptat, s-au adaptat unui mod de viata amfibiu. Fosile si morsele de azi au membrele transformate in inotatoare, ca urmare a a acestei evolutii adaptative. Pana acum, dovezile privind aceasta trecere de la viata terestra la cea semi-acvatica nu erau relevante.

Dar scheletul nou-descoperit – apartinand unei specii pe care cercetatorii au numit-o Puijila darwini -, reprezinta o faza intermediara, care ilustreaza modul in care stramosii pinipedelor s-au adaptat la viata in apa. Puijila darwini avea membre solide (care indica prezenta unei musculaturi dezvoltate) si falange aplatizate, ceea ce arata ca labele erau palmate; nu avea insa inotatoare. Animalul era adaptat atat inotului, cat si mersului pe uscat.

Portiuni din schelet fusesera descoperite inca din 2007 intr-un depozit de sedimente de pe insula Devon, din regiunea Nunavut, Canada. Ulterior, in cursul unei campanii de cercetari din 2008, a fost dezgropat un fragment din craniu, important pentru stabilirea apartenentei taxonomice (clasificarea intr-un anumit grup) a animalului. Varsta fosilei a fost estimata la 20-24 milioane de ani.

Sursa: Science Daily

CITESTE SI:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase