Home » D:News » Prognoza meteo poate prezice si aparitia epidemiilor

Prognoza meteo poate prezice si aparitia epidemiilor

Prognoza meteo poate prezice si aparitia epidemiilor
Publicat: 29.04.2009
Malaria – care omoara peste un milion de oameni in fiecare an –si alte boli periculoase, sunt legate si de evolutia preciptatiilor, astfel incat medicii pot anticipa aparitia unor epidemii orientandu-se dupa datele meteorologice.

Boli epidemice precum meningita, febra dengue si malaria apar mai adesea in cazul unor variatii anormale ale precipitatiilor – excesul acestora sau, dimpotriva, seceta accentuata -, a aratat un studiu realizat de specialisti de la Universitatea Columbia, SUA. Pe baza acestor rezultate, dupa un studiu-pilot desfasurat timp de mai multi ani, a fost pus la punct un sistem de avertizare. Pana acum, sistemul a ajutat deja la reducerea numarului de cazuri de malarie in tari ca Botswana, Columbia si Senegal.

In urmatoarea faza a programului, Institutul International de Cercetari asupra Climei si Societatii, din cadrul Universitatii Columbia, a primit din partea Google.org un fond de 900.000 USD, pentru a realiza o harta care sa indice probabilitatea izbucnirii unor epidemii in estul Africii. Studiile vor aborda intai  Etiopia, unde aproape doua treimi din populatie se afla in zone predispuse la epidemii. Desi metodele de prognoza a vremii nu sunt 100% precise, depistarea zonelor unde exista cea mai mare probabilitate de aparitie a bolilor epidemice ar da timp atat populatiei locale, cat si organizatiilor internationale, sa ia masurile de aparare necesare.

Sursa: Scientific American

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase