Home » D:News » O “balena” uriasa “inoata” la 25 milioane ani lumina distanta de Terra

O “balena” uriasa “inoata” la 25 milioane ani lumina distanta de Terra

Publicat: 05.05.2009
Culorile sale se intind pe fundalul intunecos al spatiului cosmic, intr-o forma care aminteste de silueta unui cetaceu. Este vorba despre galaxia NGC 463, reperata la o distanta de 25 milioane de ani lumina de planeta noastra si supranumita de unii entuziasti ai spatiului “Heringul Cosmic” sau “Galaxia Balenei”.

In imaginile surprinse de telescoul spatial Hubble, miezul galbui al galaxiei, norii intunecosi de praf, clusterele albastre de stele si formatiunile stelare rosii, alcatuiesc un conglomerat cu o stralucire puternica, dispus in forma unei balene albastre, aflata in pozitie de inot prin ocean.

Galaxia, apropiata de dimensiunile Caii Lactee, a fost identificata in apropierea constelatiei nordice Canes Venatici. Cercetatorii sustin ca forma ei usor distorsionata si luminozitatea puternica au facut-o foarte usor de identificat.

Folosind telescoape de mare putere, oamenii de stiinta au mai descoperit si o galaxie companion, situata spre marginea inferioara a fotografiei (nr.3), in forma unei crose de hochei, denumita stiintific NGC 4656. Cercetatorii NASA sustin, pe baza distorsiunilor si a urmelor de gaz si praf detectate la lungimi de unda diferite, ca cele doua galaxii, impreuna cu cea situata in partea din dreapta sus a imaginii, au avut intalniri tangentiale cu milioane de ani in urma..

 

Sursa: Daily Mail

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase