Home » D:News » Este oficial! Ratelor le place apa

Este oficial! Ratelor le place apa

Este oficial! Ratelor le place apa
Publicat: 21.05.2009
Nu, nu este o gluma ci concluzia cercetatorilor de la Universitatea Oxford, dupa mai bine de trei ani de studii. Si cu atat mai putin pare o gluma pentru contribuabilii britanici care au scos din buzunar 300.000 de lire sterline pentru a finanta acest proiect, anunta The Guardian.

Biologii au presupus pana in prezent ca ratelor le place apa de ploaie, dar niciodata acest fapt nu a fost dovedit stiintific. Dupa circa trei ani de teste si aproximativ 300.000 de lire sterline cheltuite, oamenii de stiinta au concluzionat.: – Da, categoric, ratelor le place apa.

Doi cercetatori britanici din cadrul prestigioasei universitati Oxford au creat o piscina in care ratele unei ferme de profil sa se poata balaci in voie si, in acelasi timp, au realizat si dusuri speciale pentru acestea. Ei au observat ca pasarile petrec mai mult timp sub dus, activitate care se pare ca le facea o mare placere. Ratele, pur si simplu, isi petreceau aproape tot timpul sub jeturile de apa, stand degeaba sau band din apa care se aduna in jurul lor.

O astfel de revelatie nu a fost insa apreciata de toata lumea, mai ales de membrii Asociatiei Contribuabililor din Marea Britanie care s-au declarat indignati de o atare „risipa de bani”, dupa cum a catalogat-o chiar Susie Squire, purtatorul de cuvant al asociatiei.

"Si un copil poate spune ca ratelor le place apa, fie ea si de ploaie. Ultimul lucru pe care guvernul nostru ar fi trebuit sa il faca ar fi alocarea de fonduri catre astfel de non-sensuri”, afirma aceeasi Susie Squire.

Marian Stamp Dawkins, unul dintre cercetatorii implicati in proiect, sustine insa ca rezultatul a fost ridiculizat si ca, de fapt, oamenii de stiinta nu au demonstrat ca ratelor le place apa, ci ca se simt mai atrase de apa de ploaie decat de cea din piscine.

„Este nedrept sa portretizam astfel o munca de ani de zile. Am incercat sa demonstram care sunt conditiile in care ratele se simt cel mai bine, masuri care ar trebui adoptate de toti fermierii. Este clar acum ca piscinele se murdaresc repede devenind neigienice si improprii pentru o politica ecologica. Dusurile sunt mult mai bune si, ca atare, sunt apreciate mai mult si de pasari”, este concluzia specialistului de la Oxford.

Sursa: The Guardian

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase