Home » D:News » Peste cinci ani, un DVD ar putea contine mii de filme

Peste cinci ani, un DVD ar putea contine mii de filme

Publicat: 22.05.2009
Peste cinci ani, un DVD ar putea contine mii de filme
Super-DVD va avea aceeasi dimensiune ca si cele actuale, obisnuite, dar pe el va putea fi stocata o cantitate uriasa de informatie, gratie nanotehnologiei.

Cercetatorii de la Universitatea din Melbourne, Australia, si-au propus sa obtina, cu ajutorul noii tehnologii, DVD-uri care sa contina de 200.000 de ori mai multa informatie decat un DVD din ziua de azi. Deocamdata, ei au anuntat ca, peste 5 ani, ar putera intra deja in fabricatie DVD-uri care sa stocheze aproximativ 10.000 GB. Prin comparatie, un DVD obisnuit poate contine pana la 8,5 GB, iar un disc realizat cu tehnologie Blu-ray, pana la 50 GB.

O nanostructura din aur si adaugarea a inca doua “dimensiuni” – lungimi de unda diferite ale radiatiei laser si unghiuri diferite de polarizare a luminii – sunt secretele a ceea ce ce specialistii australieni au numit inregistrare “in cinci dimensiuni”. Aceasta perimite stocarea unui volum enorm de date, in comparatie cu actuala metoda de inregistrare a DVD-urilor, care foloseste laser cu o singura lungime de unda.

Sursa: Telegraph Science

CITESTE SI:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase