Home » D:News » Avioanele – mai prietenoase cu mediul decat trenurile?

Avioanele – mai prietenoase cu mediul decat trenurile?

Avioanele – mai prietenoase cu mediul decat trenurile?
Publicat: 09.06.2009
Am trait s-o auzim si pe asta: un grup de cercetatori californieni a realizat un studiu care arata ca, in ciuda a ceea ce crede toata lumea, transportul aerian e mai “verde” decat cel pe calea ferata.

Autorii studiului – specialisti ai Departamentului de Inginerie Civila si Ambientala de la Universitatea Berkeley – au luat in considerare nu doar emisiile de carbon datorate arderii combustibilului, asa cum se procedeaza de obicei, ci impactul ambiental total creat de fiecare tip de transport in parte.

In cazul trenurilor, au fost luate in calcul emisiile de dioxid de carbon si alte gaze cu efect de sera emise in procesul fabricarii cimentului si al otelului pentru liniile de cale ferata; productia energiei electrice; fabricarea vagoanelor etc. In cazul transportului aerian, au fost puse la socoteala fabricarea avioanelor si construirea infrastructurii necesare tranportului aerian – aeroporturi etc. Apoi specialistii au calculat cu cat este mai mare acest impact total fata de cel calculat pe baza emisiilor de carbon rezultate din arderea combustibililor.

Una peste alta, in cazul trenurilor, impactul general asupra mediului este cu 155% mai mare decat cel calculat pe baza emisiilor de carbon rezultate din combustibili. In cazul vehiculelor rutiere, impactul total a fost cu 63% mai mare si numai cu 31% mai mare in cazul transportului aerian – partial datorita faptului ca avioanele genereaza oricum cantitati foarte mari de gaze cu efect de sera.

Conform calculelor, sistemul trenurilor urbane (un soi de “metrou de suprafata”) folosit in orasul Boston, SUA, are, daca vagoanele sunt numai pe jumatate pline, acelasi impact ambiental ca si un avion de pasageri ocupat in proportie de 38%.

Sursa: The Register

 

 

 

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase