Home » D:News » Buzkashi – Polo cu capra decapitata

Buzkashi – Polo cu capra decapitata

Publicat: 07.07.2009
Devenit celebru datorita filmului Rambo 3, Buzkashi este un sport foarte dur, aparent sangeros, cu o origine veche de mii de ani pierduta in tinuturile Asiei Centrale. Buzkashi pare o combinatie brutala intre polo calare si rugby in care se foloseste o capra fara cap in locul mingii. Acesta traditie milenara nu este deloc insa ocolita de spiritul de fair-play, dupa cum descopera tot mai multi tineri afgani care se reintorc la traditiile stramosesti, interzise de regimul taliban.

Cu toate vechimea milenara a acestui sport calare, prima mentionarea documentara a Buzkashi vine dintr-o scriere din secolul 13 in care se atesta ca hoardele mongole conduse de Ginghis Han jucau deseori Buzkashi. Termenul se traduce direct prin “prinde capra”, si isi trage originea in traditia vanatorii de capre salbatice vanate de razboinicii calare. Astazi, traditia nu s-a schimbat deloc cu exceptia carcaselor de capre si oi care apartin animalelor domestice.

Scopul jocului este acela de a insfaca o carcasa de capra grea de 70 kilograme din mijlocul campului de joc si de a traversa cu ea prin partea terenului detinuta de echipa adversa pentru a castiga jocul. Cu toate ca pare simplu la prima vedere, jocul este deosebit de violent si periculos, asta deoarece calaretii echipei adverse au voie sa faca orice pentru a-si deposeda adversarii. In acest scop poti fi lovit cu pumnii si picioarele, impins, tras de pe cal, chiar lovit cu biciul. Jucatorii adversi au voie sa-ti lovesca si calul. Infruntarile se termina de fiecare data cu dinti smulsi, ochi umflati, buze si nasuri sparte si fracturi diverse. In schimb, orice calaret cazut de pe cal nu va fi niciodata lovit. Jocul are o versiune mai simpla numita Tudabarai, in care scopul este acela de a prinde carcasa si a fugi cu ea in orice directie. Varianta dura a Buzkashi, redutabila Qajarai, necesita insa o conditie fizica desavarsita, deoarece trebuie sa traversezi calare portiunea de teren ocupata de echipa adversa. Buzkashi este foarte popular in Kazahstan, Turkmenistan, Uzbekistan, Afganistan si Tadjikistan.

Sursa : EnvironmentalGraffiti

CITESTE SI :

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase