Home » D:News » Antena care a transmis primele imagini ale oamenilor pe Luna va deveni obiect de muzeu

Antena care a transmis primele imagini ale oamenilor pe Luna va deveni obiect de muzeu

Antena care a transmis primele imagini ale oamenilor pe Luna va deveni obiect de muzeu
Publicat: 20.07.2009
In cinstea aniversarii a 40 de ani de la misiunea Apollo 11, care a dus primii astronauti pe Luna, savantii australieni si-au luat adio, in cadru festiv, de la antena care a receptionat si transmis imaginile debarcarii pe Luna, urmarite de 600 de milioane de oameni.

Antena cu pricina, numita DSS46, se afla, in 1969, la o statiune de inregistrari apartinand NASA, Honeysuckle Creek Tracking Station, aflata in apropiere de capitala australiana Canberra. Cu ajutorul acestei antene au fost receptionate primele imagini care il aratau pe astronautul Neil Armstrong pasind pe solul selenar. Imaginile au fost trimise catre centrul de control al misiunii, din Houston, SUA, care le-a retransmis, prin satelit, in intreaga lume.

Ulterior, antena a fost mutata la un alt centru de comunicari spatiale, Canberra Deep Space Communication Complex (CDSCC). Depasita de versiuni mai moderne ale echipamentelor de receptie si transmisie, antena DSS46 ar fi putut fi, eventual, mutata la o statie de cercetari mai mica, dar costurile dezasamblarii, ale transportului si reasamblarii ar depasi, probabil, pretul unei antene noi, cu performante similare.

Astfel incat cercetatorii de la Canberra Deep Space Communication Complex se gandesc, mai degraba, sa o pastreze pe vechea DSS46 – pe care dr. Miriam Baltuck , director al CDSCC, o numeste “batranica” – inzestrand-o cu o placuta comemorativa, care sa aminteasca de zilele ei de glorie.

Sursa: ABC

Pe 20 iulie 2009 se implinesc 40 de ani de la aselenizare, 40 de ani de cand omul a pus piciorul pe Luna. Aniverseaza evenimentul alaturi de DESCOPERA.ro.

 
 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase