Home » D:News » Penele de gaina – inovatia de ultima ora pentru stocarea hidrogenului

Penele de gaina – inovatia de ultima ora pentru stocarea hidrogenului

Penele de gaina – inovatia de ultima ora pentru stocarea hidrogenului
Publicat: 28.07.2009
In viitor, penele de gaina ar putea reprezenta o solutie simpla si ieftina pentru propulsarea masinilor cu hidrogen. Nu produc ele insele combustibil, dar il pot stoca eficient.

Hidrogenul, cel mai comun element din Univers, este considerat de specialisti un combustibil alternativ curat si abundent dar, din pacate, pune probleme dificle de stocare si transport. Un rezervor cu hidrogen presurizat ar ocupa de 40 de ori mai mult spatiu decat unul de benzina, pentru aceeasi autonomie. In cazul hidrogenului lichid, rezervorul ar ocupa mai putin loc, dar ar trebui mentinut la temperaturi foarte joase.

Toate aceste probleme ar putea fi rezolvate daca s-ar gasi un sistem de a stoca hidrogenul la presiuni si temperaturi “rezonabile”, intr-o structura poroasa care sa retina cat mai mult hidrogen. Materialele testate pana acum – nanotuburi de carbon si hidruri metalice – sunt costisitoare si ar creste foarte mult pretul unei masini.

Alternativ, cercetatorii americani de laUniversitatea din Delaware si-au indreptat atentia spre un alt material, foarte ieftin si foarte abundent: penele de gaina. Ei au descoperit ca penele – alcatuite dintr-o proteina numita keratina – incalzite la o anumita temperatura, formeaza structuri fibroase care atrag si retin moleculele de hidrogen injectat la presiune inalta.

Inginerii imagineaza multe alte utilizari pentru penele de gaina – un subprodus al aviculturii, ieftin si disponibil in mari cantitati – considerand ca, in viitor, ele ar putea fi utilizate pentru fabricarea unor noi materiale de constructii pentru acoperisuri, caroserii de masini foarte usoare, textile si chiar circuite de computer.

Sursa: msnbc

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase