Home » D:News » Patriotismul invinge religia : Bani de pelerinaj donati unui monument national

Patriotismul invinge religia : Bani de pelerinaj donati unui monument national

Patriotismul invinge religia : Bani de pelerinaj  donati unui monument national
Publicat: 30.07.2009
Un pensionar kirghiz si-a donat toti banii stransi initial in scopul pelerinajului sfant Hajj la Mecca, obligatoriu pentru orice musulman, in scopul construirii unui mausoleu care sa omagieze jertfele soldatilor kirghizi, morti in cel de-al doilea Razboi Mondial, in luptele contra Germaniei naziste.

Conform declaratiilor batranilor intelepti din sfatul care conduce satul sau, Suleiman Turdubayev “a pus bani deoparte inca din tinerete pentru  a putea parcurge pelerinajul Hajj prin care orice musulman trebuie sa viziteze locurile sfinte ale Islamului”.
Cu toate acestea, pensionarul s-a razgandit brusc, declarand ca vrea sa doneze cei 100.000 de somi kirghizi (aproximativ 2.500 euro) in scopul construirii unui mausoleu care sa evoce jertfele tuturor kirghizilor din satul sau natal, Alga, situat in provincia kirghiza Batken.

Cifrele oficiale afirma ca un numar de 350.000 de soldati kirghizi au luptat in Armata Rosie in timpul celei de a doua Conflagratii Mondiale, 150.000 dintre acestia primind decoratii de onoare pentru bravura si fidelitate. In prezent, mai traiesc doar 4.412 veterani de razboi kirghizi.
“Numele eroilor din satul meu care au murit in Marele Razboi vor fi inscriptionate pe monumentul care va fi amplasat in mijlocul satului Alga. Sunt 260 de eroi pentru care a meritat sa renunt la visul meu de a vedea Mecca”, a delarat Suleiman Trudubayev site-ului de stiri kirghiz, 24.kg

Hajj-ul este cel mai mare pelerinaj anual in lumea musulman, fiind considerat cel de al cincilea “stalp” al Islamului. Costurile unui pelerinaj din Kirghistan pana la Mecca, in Arabia Saudita se ridica la circa 3.000 de euro.

Sursa : RiaNovosti
 

CITESTE SI :

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase